Janine Alm Ericson (MP) meddelar nu att hon kandiderar till posten som nytt språkrör.
Janine Alm Ericson (MP) meddelar nu att hon kandiderar till posten som nytt språkrör. Bild: Robin Aron

Janine Alm Ericson utmanar om språkrörsposten

Janine Alm Ericson, riksdagsledamot från Alingsås och gruppledare, har bestämt sig för att kandidera till posten som språkrör för Miljöpartiet.
– Vi har en politik som attraherar många människor, men vi måste se att vi har en otroligt lång uppförsbacke, säger hon.

ANNONS
|

Sedan tidigare är det klart att Annika Hirvonen och Rebecka Le Moine vill ta över som språkrör efter Isabella Lövin som lämnar posten i januari.

Nu meddelar Janine Alm Ericson, som tidigare varit ekonomisk politisk talesperson och nu är gruppledare samt jämställdhetspolitisk och utrikespolitisk talesperson, att hon ställer upp.

– Vill man att någon ska göra jobbet, så får man också vara beredd att göra det själv. Det finns inget som säger att det är en lätt uppgift, men om partiet vill ha mig så är jag beredd, säger hon.

Brinner för jämställdhet

Det var frågor som social rättvisa och jämställdhet som fick Janine Alm Ericson att bli partipolitiskt aktiv i början av 00-talet. Innan hon kom in i riksdagen för sex år sedan var hon kommunpolitiker i Alingsås och regionpolitiker. Hon ser bakgrunden från landsbygden som en viktig tillgång, som ger andra perspektiv på politiken.

ANNONS

– Jag känner partiet ute i landet och tror att jag kan fånga det rörelsen just nu behöver för att gå starkare framåt.

Och vad behöver rörelsen?

– Vi behöver bli fler. Siffrorna är väldigt dåliga. Vi har en politik som attraherar många människor – klimatförändringarna oroar väldigt många, många ser de ökande klyftorna och vill göra någonting åt det, men vi måste se att vi har en otroligt lång uppförsbacke. Att gjuta mod i rörelsen är en central uppgift.

Hon ser flera förklaringar till de dåliga opinionssiffrorna. Som att små partier i regeringsställning alltid har svårt att bli synliga.

– Regeringen har levererat en fantastisk politik, men där har vi inte lyckats vara tydliga med att det är tack vare att vi sitter i regeringen som vi åstadkommit det.

Varför inte?

– Vi är flera partier som samarbetar nu och många har en hög retorik, där de säger att de bryr sig om miljö- och klimat – och säger att det är ödesfrågan, vilket det är. Men när vi sitter i förhandlingsrummen är det inte det som är viktigast för de andra partierna.

Fakta: Janine Alm Ericson

Ålder: 46 år.

Bakgrund: Har jobbat som bland annat vårdare på gruppboende, tågvärd, taxichaufför och ekonomiansvarig.

Politisk bakgrund: Satt i kommunfullmäktige i Alingsås 2006-2014, regionfullmäktige i Västra Götaland 2010-2014. Riksdagsledamot sedan 2014.

Hjärtefrågor: Social rättvisa, minskade klyftor, jämställdhet, miljö- och klimat.

Aktuell: Kandiderar till posten som språkrör för Miljöpartiet efter Isabella Lövin som avgår vid årsskiftet.

Viktigt sitta i regeringen

Hon tycker inte att priset partiet fått betala för att sitta i regeringen varit för högt.

ANNONS

– Det är klart att det alltid finns en gräns, men att sitta i regeringen är den väg som finns för att få inflytande. Därför är det otroligt viktigt att sitta i regeringen, annars får man inte den kraften.

Men samarbetet med Socialdemokraterna är inte helt lätt för partiet. Under tisdagen presenterade migrationskommitténs slutbetänkande, och de två regeringspartierna är djupt oense om hur en ny lagstiftning på området ska se ut.

– Vi har haft många svåra frågor tidigare och jag tror verkligen att vi kommer att kunna lösa ut den här också. Samhällsklimatet har förändrats otroligt mycket de senaste åren. Men vi står kvar för en human flyktingpolitik, vilket också majoriteten av svenska folket gör, säger Janine Alm Ericson.

Och frågan om Preems utbyggnad?

– Vi kan inte tillåta att Preem bygger ut. Den ökningen i utsläpp är helt oförenlig med våra miljö- och klimatmål.

Kan inte tillåta” säger du – vad händer om Socialdemokraterna tycker att det går att tillåta?

– Just nu är den frågan under behandling. Jag kan inte föregå det. Men Miljöpartiets ståndpunkt är att det är otroligt svårt att se att den utsläppsökningen skulle rymmas inom de lagar och regler vi har.

ANNONS

Fakta. De kan bli nytt språkrör

Isabella Lövin avgår som språkrör för Miljöpartiet vid årsskiftet.

Sedan tidigare är det klart att två kvinnor kommer att kandidera till posten.

Rebecka Le Moine, som i dag är partiets talesperson för biologisk mångfald. Hon trycker på att MP måste bli mer radikalt i miljöfrågorna och verka för minskad produktion och konsumtion.

Annika Hirvonen, i dag en av partiets två gruppledare och talesperson i migrations- och utbildningsfrågor. Hon betonar migrationsfrågor och slåss för utsatta människor.

Åsa Lindhagen, i dag jämställdhetsminister, har sagt i intervjuer att hon ”starkt överväger” att kandidera, men har ännu inte lämnat besked.

Nomineringsperioden är slut den 29 september och den 7 oktober kommer en lista på alla kandidater att presenteras.

Valet kommer att ske på en extra kongress under januari 2021.

LÄS MER:Hon vill ta över som MP-språkrör

LÄS MER:Annika Hirvonen vill leda MP

LÄS MER:Tippad ersättare till Lövin säger nej

ANNONS