Många medlemmar har hört av sig till Astma- och allergiförbundet då de är oroliga för hur de påverkas av det nya coronaviruset. Men än så länge saknas råd från Folkhälsomyndigheten om hur de ska agera vid allmän smittspridning.
Många medlemmar har hört av sig till Astma- och allergiförbundet då de är oroliga för hur de påverkas av det nya coronaviruset. Men än så länge saknas råd från Folkhälsomyndigheten om hur de ska agera vid allmän smittspridning. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Många astmatiker oroliga för coronaviruset

Sveriges drygt 800 000 astmatiker tillhör en av riskgrupperna att drabbas av det nya coronaviruset. Men än så länge saknas råd från Folkhälsomyndigheten hur de ska agera vid allmän smittspridning.
– Generellt tycker vi att de gör ett bra jobb och vi litar på deras bedömningar, men det här saknar vi, säger Anna-Karin Klomp på Astma- och allergiförbundet.

ANNONS
|

När det nya coronaviruset covid-19 nu sprider sig i Sverige har Astma- och allergiförbundet blivit kontaktade av ovanligt många oroliga medlemmar.

– Det kommer via vår Facebooksida, webbsidan och frågor till våra lokalföreningar. De saknar råd från myndigheterna hur personer som tillhör en riskgrupp ska agera vid allmän smittspridning. Kan barnen gå till skolan? Kan de gå till jobbet? Riskerar de att bli extra sjuka? säger Anna-Karin Klomp, vårdpolitiskt ansvarig på Astma- och Allergiförbundet.

Sedan tidigare är det känt att äldre människor, samt personer med just astma, diabetes och hjärtsjukdomar, kan vara känsligare för det nya coronaviruset.

LÄS MER:Västra Götalandsregionen: Ingen påvisad samhällsspridning

Virusinfektioner är också en vanlig utlösande faktor till en period med försämrad astma. Men till skillnad från en vanlig influensaepidemi, där det finns möjlighet att vaccinera sig, finns det inget vaccin för covid-19 på marknaden.

ANNONS

Astma- och allergiförbundet har kontaktat Folkhälsomyndigheten där de påpekar nödvändigheten med riktade råd mot riskgruppen.

– Vi har inte fått svar. Generellt tycker vi att de gör ett bra jobb och vi litar på deras bedömningar, men det här saknar vi, säger Anna-Karin Klomp och fortsätter:

– Med tanke på att det finns drygt 800 000 astmatiker i Sverige skulle vården bli överöst med frågor om alla skulle söka egna råd.

LÄS MER:Stefan Löfven: "Vi befinner oss i ett maratonlopp"

Extra viktigt att behandla sin astma

Astma- och allergiförbundet har själva sökt kontakt med experter för att få råd att delge sina medlemmar.

– Men vi kan bara ta reda på och ge generella råd. Till exempel kan man se till att ens astma är så välbehandlad som möjligt. Om man blir sjuk är då risken att bli allvarligt sjuk mindre. Men frågan om vad som händer vid allmän smittspridning finns kvar.

Bo Lundbäck är professor i lungsjukdomars kliniska epidemiologi och seniorforskare vid Göteborgs universitet. Enligt honom löper de allra flesta astmatiker ingen större risk än övriga befolkningen.

De personer som med hjälp av sin astmamedicin kan bli symtomfria bör inte ha större risk för att bli allvarligt sjuka.

– Men de som inte blir symtomfria kan löpa en större risk, säger Bo Lundbäck.

ANNONS

LÄS MER:Allvarligt men stabilt för coronapatient i Göteborg

Mellan 40 000-80 000 människor i Sverige bedöms ha svår astma. Dessa personer kan ha dagliga symtom och en aktiv inflammation som drabbar hela luftvägarna. Även för dessa gäller alltså, enligt Bo Lundbäck, att symtomen man har kan påverka hur sjuk man blir.

Personer som har lungsjukdomen KOL kan också vara i riskgruppen för det nya coronaviruset.

– Har man en klart nedsatt lungfunktion tror jag att man löper större risk för allvarlig sjukdom. Då gäller det att vidta extra försiktighet och inte gå in i stora köpcentrum eller liknande i onödan, säger Bo Lundbäck.

ANNONS