En läkare ska enligt Ivo-anmälan blandat ihop två personnummer.
En läkare ska enligt Ivo-anmälan blandat ihop två personnummer. Bild: Stefan Bennhage

Man felaktigt dödförklarad efter läkarens misstag

När mannens ID, bankkort och bank-ID slutade att fungera anade han oråd. Vårdcentralen i Mölndal hade blandat ihop två personnummer och mannen dödförklarades. Nu har händelsen anmälts till Ivo.
– Det som inträffat är naturligtvis mycket allvarligt, skriver verksamhetschefen Petra Wessberg i ett mejl till GP.

ANNONS
|

Det var den 13 oktober i år som en läkare blandade ihop två personnummer och registrerade fel person som avliden, enligt en anmälan som inkommit till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

– Det som inträffat är naturligtvis mycket allvarligt och ett stort avsteg från våra rutiner, skriver Petra Wessberg, verksamhetschef Pedagogen Park, i ett mejl till GP.

Mannen, som blev dödförklarad, förstod att något var fel när bankkort och ID slutade att fungera. Fyra dagar senare beslutade han sig för att gå till vårdcentralen, och uppmärksammade personal på plats om misstaget, som omedelbart såg till att han fick prata med ansvarig läkare.

ANNONS

En isolerad händelse

Men exakt vad som har sagts vill verksamhetschefen inte gå in närmare på.

– Vi kan inte kommentera patientärenden och kan därför inte gå in på vad som inträffat, men detta är en isolerad händelse.

Efter händelsen har verksamheten vidtagit åtgärder och nya rutiner. I anmälan står det bland annat att läkargruppen har haft en internutbildning och samtalat om det inträffade.

– Vi har sett över våra rutiner och utfärdat en lex Maria-anmälan på oss själva. Vi inväntar nu Ivo:s utredning och bedömning i ärendet, skriver Petra Wessberg i mejlet.

Har du varit med om att något liknande har inträffat tidigare?

– Nej, skriver hon.

Enligt anmälan har ansvarig läkare också meddelat Skatteverket om felaktigheten.

40 felaktiga dödsfall i år

Själva ogiltighetsförklaringen av dödsbeviset går fort, men för den drabbade individen kan det ta tid att få allt på rätsida. När bankkort och bank-ID spärras, samtidigt som fysiska ID-handlingar blir ogiltiga, kan det bli svårt för en person att återaktivera dessa system.

I Ivo-anmälan står det bland annat att felaktigheten har inneburit ”psykiskt lidande för patienten”.

Bara i år har Skatteverket registrerat 40 felaktiga dödsfall i Sverige. Misstag av läkare är den vanligaste orsaken och ligger bakom 33 av fallen. I övriga fall kan orsaken vara ett fel som uppstått hos Skatteverket eller bedrägeri där personer utger sig för att vara läkare och sedan skickar in falska dödsbevis.

ANNONS

Förra året skrev GP om Mölndalsbon Jimmy Sjöberg, som tvingades kämpa för att övertyga berörda myndigheter om att han faktiskt var vid liv efter att han blivit felaktigt dödförklarad.

LÄS MER:Covidsjuk kunde inte svälja – fick mat och dog på Östra sjukhuset

LÄS MER:Patient dog på Sahlgrenska – vårdades på fel avdelning

LÄS MER:Läkare på skönhetsklinik tafsade på unga flickor

ANNONS