Magsjukan i Majorna inte orsakad av vattnet

Magsjukan i Majorna var inte till följd av vattnet konstaterar nu kommunen. De sista provsvaren kom under torsdagsförmiddagen.
– Det finns misstankar om att det började med att det spreds rykten på Facebook, säger Tommy Ekblad, enhetschef för ledningsnät vatten och drift.

ANNONS
|

De nya provsvaren visar att det är fritt fram att dricka vattnet i Majorna.

– Alla som fick sms om att de behöver koka vattnet får nu sms om att de inte längre behöver göra det, säger Helana Wall, kretslopp- och vatten.

Det var i tisdags som kommunen gick ut och uppmanade boende i Majorna, Kungsladugård, Sandarna och Stigberget att koka sitt dricksvatten. Det efter att ett tjugotal personer i området hade blivit magsjuka.

LÄS MER:Den påstådda pestens tid

Kommunen tog prover på vattnet för att se om det fanns några onormala värden, men svaren dröjde några dagar. Under torsdagen meddelade Göteborg stad att magsjukan inte hade orsakats av vattnet.

ANNONS

– Provsvaren visade att det finns inget i vattnet som kan ha orsakat magsjukan, säger Helena Wall.

"Spreds rykten på Facebook"

Anledningen till att man misstänkte vattnet som orsak till magsjukeutbrottet ska ha varit att anmälare själva hävdat att det kan vara orsaken.

– Det finns misstankar om att det började med att det spreds rykten på Facebook. Vi får utreda hur vi ska bedöma sådant i framtiden, säger Tommy Ekblad, enhetschef för ledningsnät vatten och drift.

Från måndagen till onsdagen fick miljöförvaltningen 40 anmälningar gällande personer som kände sig sjuka.

– Alla anmälningar som kom in misstänkte vattnet. Vi har fått in en anmälan via mejl och i den stod det att hon såg på en Facebooktråd att man inte ska dricka vattnet och anmäla till oss om man är sjuk, säger Sara Udhén, enhetschef för livsmedelskontroll vid Miljöförvaltningen.

Gör extra prover

Trots att de senaste provsvaren inte visat att vattnet är orsaken till magsjukesmittan kommer kretslopp- och vatten fortsätta ta några representativa vattenprover under nästa vecka.

– Som alltid när det gäller livsmedel vill man vara 110 procent säker. Men det finns ingenting nu som har bäring på kokpåbudet, säger Tommy Ekblad.

LÄS MER:Rusning efter vatten i Majorna – tomt i butikerna

ANNONS