De senaste dagarna har Majorna kokat sitt dricksvatten i rädsla för att det varit kontaminerat – något som visade sig vara falsklarm.
De senaste dagarna har Majorna kokat sitt dricksvatten i rädsla för att det varit kontaminerat – något som visade sig vara falsklarm.

Den påstådda pestens tid

Kajsa Bergström Feiff om hur det räcker med några facebookinlägg för sätta skräck i en hel stadsdel.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det började, som det så ofta gör, med att någon insinuerade något på internet. En orolig medborgare i den stora lokala Facebookgruppen för stadsdelen Majorna gjorde ett inlägg och skrev att ”alla i Majorna verkar vara magsjuka”, baserat på några hen träffat och talat med samma dag och tänkte att det kanske kunde vara något med vattnet. En något halsbrytande slutsats för den som någon gång haft magsjuka och känner till hur den fungerar och sprider sig, men mycket riktigt, efter en stund rasslade till i Facebooktråden. Fler och fler hade plötsligt hunnit känna efter och jodå, nog var det några av gruppens många tusen medlemmar som hade varit lite dåliga de sista dagarna. Någon hade haft diarre och magknip. En kände sig lite illamående och yr. En hund hade kräkts.

ANNONS

LÄS MER:Magsjukan i Majorna inte orsakad av vattnet

Efter visst bollande och upprördhet i kommentarerna, konstaterade man tillsammans att det nog var bäst att alla som trodde sig kunna ha förgiftats av vattnet anmälde det till kommunen. En länk för matgiftningsrapport till miljöförvaltningen letades fram och postades i tråden och anmälningarna började droppa in.

När Göteborgs stad så fick in vad som initialt var ett tjugotal rapporter om matförgiftning från en och samma stadsdel, så var det med andra ord inget annat att göra än att undersöka det vatten som anmälarna sade sig ha blivit förgiftade av. Detta trots att inget av sjukdomsfallen inrapporterats av faktisk vårdpersonal. En uppmaning i förebyggande syfte gick också ut från miljöförvaltningen till allmänheten i området om att koka sitt vatten. Et voilà – så hade en potentiell epidemi skapats. De boende i Göteborgs självutnämnt mest ekologiska stadsdel rusade till affärerna för att köpa alla plastflaskor med dricksvatten de kunde komma över, och inom en dag gapade hyllorna tomma i flera butiker. Främlingar avhandlade ämnet med varandra på gatorna, dagis skickade ut varningar till alla föräldrar och krogarna slutade servera is i sina drinkar.

Och i den ursprungliga Facebookgruppen då? Där ojade sig krösamajorna förnumstigt, och sa att "vad var det vi sa, nu fick vi det bekräftat!" angående den farsot de själva varit med om att uppfinna.

ANNONS

Se där, en sedelärande liten historia om hur man i en tillräckligt digitaliserad tidsålder ibland knappt behöver en fjäder för att skapa höna. Ryktet om en hönslort duger också fint.

ANNONS