Kunglig glans över Hisingsbrons invigning

Biltrafiken har rullat sedan i våras, spårvagnstrafiken i ett par veckor – och nu är Hisingsbron dessutom under högtidliga former invigd av kung Carl XVI Gustaf.
– Jag tror att det kommer att bli ett fint tillskott, den är enklare och bredare och väldigt tillgänglig, sa kungen till GP efter ceremonin.

ANNONS
|

I våras – i samband med att biltrafiken släpptes på – klipptes bandet och i mitten av augusti genomfördes de komplicerade omläggningarna som krävdes för att spårvagnar ska kunna trafikera den nya bron.

Så göteborgarna hade redan haft chansen att bekanta sig med den nya Hisingsförbindelsen när det på söndagen var dags för final för den långa tid av invigning som bron fått. Vid 13-tiden kom kung Carl XVI Gustaf gående från Hisingssidan i sällskap med bland andra landshövding Anders Danielsson.

Kungen hyllade brobyggarna

Efter ett stopp för att prova hur det går till att höja och sänka mittpartiet för broöppning hölls en invigningsceremoni uppe på bron, med underhållning av bland andra Triple & Touch, Brunnsbo musikklasser och Jennifer Brown.

ANNONS

I sitt tal från scenen hyllande kungen alla de brobyggare som jobbat med konstruktionen i kyla, regn och blåst.

– Det är ett nytt landmärke som skapats och gett staden en ny siluett, sa han.

Kungen lyfte också fram att den nya bron är både lägre och bredare, och därmed lättare att ta sig över.

– Så att det inte blir en barriär, utan en länk som för er göteborgare närmare varandra.

”Göteborg uttrycker optimism”

I talet sa kungen också att Göteborg är en stad som siktar mot framtiden och uttrycker optimism och han noterade att det här finns en vilja att skapa en stad som hänger samman.

– Jag är glad över att vara här i dag, detta festliga jubileumsår och få inviga den nya Hisingsbron.

När ceremonin var över sa kungen till GP att han hoppas att göteborgarna kommer att uppskatta den nya bron som han ser som ett fint tillskott i staden och en bra kombination mellan funktion och spännande design.

– Broar, om man gör dem på rätt sätt, är väldigt vackra och smälter in i landskapet, eller som i det här fallet, bebyggelsen. Och här kommer det ju att bli som en ny stadsdel i Göteborg och då måste man ju ha den här infrastrukturen som fungerar.

ANNONS

Ett annorlunda år

Hisingsbron är inte det enda som byggs i centrala Göteborg. I och med nedsänkningen av E45 och de stora tillfartsramperna till Göta Älvbron försvinner finns mycket plats där en helt ny innerstad kan växa fram.

Vad är kungens intryck av de förändringar som sker?

– Det jag upplever är väl att det varit ganska stökigt under den här tiden när man bygger olika tillfartsvägar, det är lite speciellt. Nu är det ganska rörigt när jag kommer hit, men om man kan få ihop de olika stadsdelarna så blir det säkert bra i framtiden.

LÄS MER:Arkitekternas dom: Så blev nya Hisingsbron

I och med pandemin har den här typen av sammankomster och invigningar varit mindre vanliga. För kungahuset har det inneburit att det senaste dryga året varit speciellt.

– Som alla andra i Sverige har vi varit tvungna att dra ned på verksamheten och ha möten på ett annat sätt. Det har rullat på ganska hyggligt trots allt, men det blir ju inte samma sak som att mötas tillsammans, under så trevliga former som i dag till exempel, säger kungen.

LÄS MER:Paret var först över bron – från varsitt håll

Pandemin satte sin prägel även på invigningsceremonin. Någon folkfest för allmänheten gick inte att hålla, istället hade Göteborgs stad uppmanat allmänheten att följa invigningen digitalt. Men på plats var i alla fall delar av kommunstyrelsen, kommunledningen och den projektgrupp som jobbat med den nya Hisingsbron.

ANNONS

Du kan se hela invigningsceremonin genom att klicka här.

LÄS MER:Så kommer rivningen av Götaälvbron att gå till

LÄS MER:Här kör den sista spårvagnen över Götaälvbron

ANNONS