Kungapar på ”grönt” besök – tog flyget till Göteborg

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia, i sällskap med det nederländska kungaparet, besöker Volvo och Göteborgs hamn för att prata om grön omställning.
Men för att ta sig till Göteborg använder kungligheterna regeringsplanet och dagen avslutas med en ceremoni på Landvetter flygplats.

ANNONS
|

På torsdagen besöker Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia Göteborg, tillsammans med det nederländska kungaparet Willem-Alexander och Drottning Máxima.

Besöket, som inletts i Stockholm, ska enligt ett pressmeddelande från Utrikesdepartementet fokusera på ”grön innovation” och ”maritima relationer och jämställdhet”.

Kungen brukar ta emot två statsbesök per år. Traditionellt varar de i tre dagar, varav två spenderas i Stockholm och en någon annanstans i landet.

– Under det nederländska besöket föll valet på Göteborg, med tanke på besökets fokusområden och att vi har många verksamheter i Göteborg som vi vill visa upp från svensk sida, säger Johan Tegel, informationssekreterare vid hovet.

ANNONS

LÄS MER:Trafiken i Göteborg påverkas av kungligt besök

Flyger till besök om gröna transporter

Dessutom byggdes ju Göteborg av holländare.

– Så det passar utmärkt, och det nederländska kungaparet kommer också få se de äldre delarna av stan när de äter lunch hos landshövdingen, säger Johan Tegel.

Annelie Rhedin (M) är kommunfullmäktiges ordförande och därmed även Göteborgs borgmästare.

– Det känns väldigt speciellt eftersom det var nederländare som var med och byggde vår stad. Vi har en gemensam historia. Besöket tar avstamp där men fokuserar på de utmaningar som ligger framför oss, säger hon till GP:s reporter på plats.

Det serveras kungligheterna i Göteborg

  • Varmrökt lax med fänkålsrimmad gurka
  • Rosmarinstekt kycklinglårfilé
  • Citronemulsion
  • Svamp- och ostpaj
  • Sallad på rosenkål och sockerstekt äpple
  • Ugnsbakad pumpa och betor med grönkål och granatäpple
  • Solmarka knäcke och nybakat surdegsbröd med vispat extrasaltat smör

Johan Tegel tar samtalet i bilen på väg från Landvetter flygplats där kungligheterna just anlänt i regeringsplanet. Besöket kommer att avslutas med en ceremoni på samma flygplats när Willem-Alexander och Drottning Máxima flyger hem.

Varför flyger ni när besöket handlar om gröna transporter?

– Vi vill kunna maximera tiden i Göteborg. Man lägger alltid in väldigt många programpunkter under ett statsbesök som i dag. För att kunna transportera så mycket folk som det gäller under ett statsbesök, och få ut så mycket som möjligt av tiden, så måste man använda sig av flygtransporter denna gång, säger Johan Tegel.

Besöker Volvo och Göteborgs hamn

Innan lunchen i landshövdingens residens kommer kungligheterna att besöka Lindholmen sciencepark. Eftermiddagen fortsätter hos Göteborgs hamn och AB Volvo.

ANNONS

I hamnen kommer kungaparen att få en presentation av arbetet för ”grönare sjöfart”, uppger Utrikesdepartementet. Då ska också ett samförståndsavtal undertecknas mellan Rotterdams respektive och Göteborgs hamn, som bland annat fokuserar på eldrivna tankfartyg.

Även hos Volvo ligger fokus på grön omställning. Besöket där avslutas med en uppvisning av eldrivna lastbilar och en elektrisk grävmaskin.

– Ett statsbesök där inte bara vårt kungapar utan även det nederländska kommer på besök öppnar så många dörrar. Det sätter verkligen Göteborg på kartan. Vi är överlyckliga över detta, säger borgmästare Annelie Rhedin.

LÄS MER:Göteborg ger Victoria hopp om klimatet

LÄS MER:Buanden mötte Nederländernas kung

LÄS MER:50 år sedan kungaparet träffades i München

ANNONS