Kung Willem-Alexander (vänster) öppnar parlamentet i Nederländerna, med drottning Maxima vid sin sida.
Kung Willem-Alexander (vänster) öppnar parlamentet i Nederländerna, med drottning Maxima vid sin sida. Bild: Peter Dejong/AP/TT

Buanden mötte Nederländernas kung

ANNONS

Kung Willem-Alexander öppnade det nederländska parlamentet vid en högtidlig ceremoni i Haag på tisdagen.

Under den sedvanliga promenaden från kungens palats till den kungliga teatern i Haag kantades kortegevägen av medborgare.

Många hyllade kungen med hurrarop.

Men markant var de många buropen från klagokörer som är missnöjda med regeringens politik. Många viftade med uppochnedvända flaggor vilket har blivit en symbol för proteströrelser.

Premiärminister Mark Rutte och hans regering kritiseras hårt för sin politik. Missnöjet och lågt förtroende är särskilt stort bland bönder.

Kung Willem-Alexander noterade klagomålen:

– Det är oroande att invånare i en mogen demokrati som vår förlorar förtroende för regeringens möjlighet att lösa problem, sade kungen.

ANNONS

Kungen avgav sedan ett löfte i det tal som i stort sett formulerats av regeringen.

– Därför har regeringen beslutat om ett exempellöst, omfattande stödpaket på mer än 18 miljarder euro till låg- och medelinkomsttagare.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS