Jakten på misstänkte mannen inne på femte dagen

Jakten på den misstänkte mannen efter explosionen i Annedal är nu inne på sin femte dag. Mannen, som är anhållen i sin frånvaro, är efterlyst i hela landet – men än har man inte hittat honom.
– Det är ett allvarligt brott som han är misstänkt för och sådana gärningsmän vill man inte ha på fri fot, säger kammaråklagare Maria Thorell.

ANNONS

I fyra dygn har polisen i Göteborg nu jagat den man som misstänks för att ha orsakat explosionen i Annedal. Än har han inte hittats.

Under natten mot lördag har det inte skett några större insatser i ärendet, men polisen jobbar med tips och har bland annat kontrollerat flera olika adresser.

– De tips som kommer in måste förstås värderas och kontrolleras. Finns det någon bärighet i det? Vi har varit på flera ställen av olika karaktär men i och med att det inte har blivit några större insatser så har det inte gett någonting hittills, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson.

ANNONS

Det är oklart om han fortfarande befinner sig i Göteborg eller om han har lämnat staden.

– Vi jobbar självklart med olika teorier, och en teori är att han är kvar i Göteborg. Men vi tittar på andra scenarier också och informationen om att han är anhållen i sin frånvaro finns hos alla poliser i hela Sverige och troligen i hela Norden skulle jag säga, säger Christer Fuxborg.

Hur jobbar ni vidare under lördagen och resten av helgen?

– Det gäng som har varit igång i natt har bytts av utav nya avbytare, om man ska välja ett idrottsligt uttryck. Det är fortfarande en stor organisation på fötter som jobbar med det de är duktiga på. Så nu återstår det att se vad dagen har att ge.

Enligt kammaråklagare Maria Thorell, som leder förundersökningen, finns det i nuläget ingen plan på att gå ut med bild på den efterlyste mannen, även om han är nationellt efterlyst.

– Sedan får man se om man får signaler på att han skulle ha rört sig utomlands. Drar det ut på tiden så börjar man söka internationellt också, säger hon.

Då mannen är anhållen i sin frånvaro, inte häktad, innebär det dessutom att det inte ens går att efterlysa honom utanför Sveriges gränser.

ANNONS

– Än så länge nöjer vi oss med det här även om det kommer att omprövas löpande. Det går också att efterlysa honom i Norden.

Utesluter inte andra gärningsmän

Det har gått mer än tre dagar sedan explosionen inträffade, men Maria Thorell kan inte svara på hur farlig den misstänkte mannen är för allmänheten.

– Det är jättesvårt för mig att ta ställning till. Det är ett allvarligt brott som han är misstänkt för och sådana gärningsmän vill man inte ha på fri fot.

Är ni säkra på att detta är en gärningsman som agerat själv?

– Vi arbetar brett, det kan vara andra inblandade också, vi utesluter inte det. Vi utesluter heller inte andra gärningsmän än den här personen som är anhållen i sin frånvaro. Det får utredningen avgöra.

Under torsdagen anhölls mannen i sin frånvaro, misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse. Enligt GP:s uppgifter tittar polisen på ett vräkningsärende – samma dag som explosionen inträffade ska, vad GP erfar, Kronofogden ha planerat för en vräkning.

LÄS MER:Polisens hypotes – inte en traditionell bomb

Polisens presstalesperson Christer Fuxborg konstaterade under fredagen att man kan ta sig ganska långt på två dygn.

– Han är ju efterlyst och finns med i våra register. Skulle han försöka resa iväg eller bli stoppad i en personkontroll så skulle det plinga till, och vi skulle se det.

ANNONS

Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson, säger att polisen inte är oroliga för att något mer ska hända utifrån det de vet om mannen.

– Nej, det ska jag inte säga att vi är oroliga för. Vi hoppas att vi ska kunna omhänderta honom ganska snabbt.

Hur svårt är det att hålla sig undan när det pågår en så intensiv polisjakt?

– Det är nog ganska besvärligt. Det är nog ganska svårt att lyckas med det över tid.

Om man skulle se mannen – vad ska man göra då?

– Man ska ringa polisen, 112.

Hans-Jörgen Ostler konstaterar att det är mycket poliser i Göteborg nu.

– Det finns generellt ingen anledning för allmänheten att inte känna sig trygg.

Explosion och kraftig brand

Det var under tisdagsmorgonen som en explosion inträffade i ett stort lägenhetshus i Annedal. En stor brand bröt ut och hundratals boende evakuerades – vissa klättrade ut och hoppade från balkonger. Stämningen på platsen beskrevs som kaotisk.

Över 20 personer fick föras till sjukhus – fyra personer med allvarliga skador.

På fredagsmorgonen meddelar Sahlgrenska universitetssjukhuset att ingen av de skadade är kvar på sjukhuset, men att en patient har förts till ett annat sjukhus för vård.

LÄS MER:Viktor, 36, skadades i branden: ”Dör om jag är kvar”

LÄS ÄVEN: Se bilderna från branden: Rökpelare syns över staden

ANNONS

Räddningstjänsten kämpade mot lågorna större delen av tisdagen, men fick till slut kontroll på branden. På torsdagen arbetade byggarbetare med att stötta upp taket på en av butikerna nära den söndersprängda porten.

De tre värst drabbade uppgångarna är fortfarande avspärrade och kommer vara det fortsatt under helgen. Under fredagen satte man upp byggnadsstängsel runt den sprängda porten och polisens tekniker undersökte uppgångarna med hjälp av hundar.

Tekniker i vita dräkter och skyddsmask bar också ut stora pappkassar från det drabbade huset.

– Vi är kvar på platsen och bedriver en kriminalteknisk undersökning. Det är säkert ett omfattande arbete med tanke på hur skadad byggnaden är, säger Hans-Jörgen Ostler vid polisen.

Slog till mot lägenhet i Annedal

Under torsdagen, bara några timmar efter att den misstänkte mannen anhölls i sin frånvaro, utspelade sig dramatiska scenen i Annedal och Olivedal. Under eftermiddagen befann sig mängder av poliser i Annedal där man slog till mot en lägenhet för att söka efter mannen.

Mannen hittades dock inte.

Enligt GP:s reporter som var plats under fredagen är det återigen lugnt i området.

LÄS MER:Dubbla polisinsatser i Göteborg – polis slog till mot lägenhet

På torsdagseftermiddagen kom också ett larm om ett bombhot mot en vårdcentral ett stenkast därifrån, i Olivedal. Insatsstyrkan och bombskyddet larmades till platsen och räddningstjänsten utrymde både vårdcentralen och en förskola som befann sig innanför avspärrningarna.

ANNONS

Poliskällor sa till GP under torsdagen att insatsen i Olivedal hade koppling till den misstänkte mannen. Polisen har startat en förundersökning gällande olaga hot mot grupp.

LÄS MER:Förskolan utrymdes – föräldrar återförenades med sina barn

LÄS MER:Grannarnas larm – kemisk lukt i trapphuset före explosionen

ANNONS