I veckan har alla på Göteborgs äldreboenden fått vaccin mot corona

I veckan levereras coronavaccin till de sista kommunala äldreboendena i Göteborgs stad. Alla som bor på kommunens äldreboenden har därmed kunnat erbjudas en första dos av vaccinet.
– Jag tycker det är jätteroligt. Jag tror att vi kommer se väldigt stora effekter av det här ganska snabbt, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
|

Lite drygt två veckor har gått sedan de första svenskarna, och göteborgarna, fick vaccin mot covid-19.

Nu finns vaccin till alla vård- och omsorgsboenden i Göteborgs stads regi, säger Babbs Edberg, chef för äldreförvaltningen i Göteborgs stad. De sista leveranserna var planerade under tisdagen, även om leveransproblem till Styrsö gjort att Styrsöhemmet får vänta ett par dagar extra på sina doser.

Hur har det funkat hittills på boendena?

– Överlag har det funkat väldigt, väldigt bra. Det har flutit på på ett sätt som jag nog inte riktigt trodde var möjligt, med tanke på vilken press och stress det faktiskt har varit på verksamheten i snart ett års tid. Så det har funkat väldigt bra. Det finns ett stort engagemang och vilja att bidra till att alla blir vaccinerade så fort det bara är möjligt.

ANNONS

Totalt bor ungefär 4 300 personer på boenden i staden – och även alla boenden i privat regi ska ha fått leverans i veckan.

LÄS MER:Vaccin blev över på äldreboende – personal vaccinerades

Har du någon bild av hur många som har tackat nej till vaccin?

– Den generella bilden är att de allra flesta är positiva till att ta vaccin. Det har hänt att man tackat nej och sedan ångrat sig, och velat ha sprutan ändå. Sedan finns det undantag såklart.

Personer som exempelvis är förkylda, eller rentav har covid-19, har dessutom fått vänta innan de kan vaccineras.

Snart dags för andra dosen

Det finns i nuläget ingen tydlig statistik över vaccinationsgraden, men när de första 425 doserna levererades den 27 december var det ett tiotal som tackade nej av olika skäl.

Efter starten i mellandagarna har vaccinationen alltså fortsatt på boenden runt om i Göteborg. I samtliga fall är det Pfizer/Biontechs vaccin med namnet Comirnaty som har använts, vilket betyder att personerna ska få en andra dos minst 21 dagar efter den första.

– Arbetet pågår med att fortsätta ge dos två, för det är snart dags för dem som fick vaccin i första vändan – den 27 december, säger Babbs Edberg.

LÄS MER:Så många är hittills vaccinerade mot corona i Sverige

Tegnell tror på dramatisk effekt

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, ler när han får höra hur långt Göteborgs stad har kommit i vaccinationen.

ANNONS

– Jag tycker det är jätteroligt. Jag tror att vi kommer se väldigt stora effekter av det här ganska snabbt. Det känns jättebra att vi har fått ett tydligt fokus på att just nå de grupperna, och att man också har lyckats nå dem på ett bra sätt.

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror att vaccinationen inom kort kommer märkas av i pandemin: ”Har det så stor skyddseffekt som i de studier som hittills är gjorda, borde det kunna ha en väldigt dramatisk effekt ganska snabbt”.
Statsepidemiolog Anders Tegnell tror att vaccinationen inom kort kommer märkas av i pandemin: ”Har det så stor skyddseffekt som i de studier som hittills är gjorda, borde det kunna ha en väldigt dramatisk effekt ganska snabbt”. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

Det saknas i nuläget tydlig statistik över hur många svenskar som har vaccinerats mot covid-19, då de nationella vaccinationsregistren initialt inte har kommit i gång som önskat. När registren fyllts på kommer dock Folkhälsomyndigheten kunna följa vaccinationen genom dem, säger Anders Tegnell.

– När det gäller äldreboendena tror jag att vi kommer få väldigt tydliga signaler vad gäller antalet personer som avlider i covid-19, eftersom en så stor grupp kommer från den ganska lilla gruppen som bor på äldreboenden. Jag tror att det är det första som vi, förhoppningsvis, kommer att se – att dödsfallen sjunker ganska snabbt.

LÄS MER:Nytt rekord för dödligaste dagen under pandemin

Vaccinerade ska testas för corona

Även personer som har vaccinerats kommer att testas för covid-19 framöver, om man blir allvarligt sjuk med coronaliknande symptom, menar Anders Tegnell.

– Vi måste ju få kännedom om hur bra det här vaccinet är. Hittills har vi bra data på plats, men inte bra data på olika subgrupper – bland annat de som har väldigt många olika sjukdomar och så, där vi fortfarande inte riktigt vet hur bra det är.

ANNONS

Smittspridningen har både ökat och minskat under pandemin. Kommer det vara tydligt om en minskad sjuklighet beror på vaccinationen eller något annat?

– Nej, det kommer säkert vara en diskussion under våren, ifall det beror på att vi går mot en period där vi vet att smittspridningen minskar och hur mycket det beror på vaccinet. På sikt kommer vi säkert kunna se, men jag tror att man i början får vara lite försiktig med att säga vad som beror på vaccinet och vad som beror på den allmänna utvecklingen.

LÄS MER:Vaccinet mot covid-19: Vanliga och ovanliga biverkningar

Besöksförbud kan snart tas bort

Folkhälsomyndigheten har sedan i december möjlighet att utfärda tillfälliga lokala besöksförbud på äldreboenden.

Den möjligheten har bland annat använts i Göteborg, där smittspridningen har blivit stor under vintern, med ett besöksförbud som i nuläget gäller till den 2 februari.

När kommer man kunna besöka äldreboenden mer fritt igen, tror du?

– Om nu äldreboenden blir vaccinerade så bra som de blir, och vi också kan se tydliga tecken på att det faktiskt ger ett så bra skydd som vi hoppas, tror jag definitivt att man kan sluta använda de här besöksförbuden ganska snart. Kanske kan man även besöka under mer normala former relativt snart, får vi hoppas, säger Anders Tegnell.

ANNONS

Personal ska börja vaccineras

Babbs Edberg, chef för äldreförvaltningen i Göteborgs stad, påpekar att det kommer ta ett tag innan vaccinet får effekt.

– Man har ungefär ett 40-procentigt skydd efter sin första dos, och efter sin andra dos behöver det ta en eller två veckor innan man kommer upp i det 95-procentiga skyddet som Pfizers vaccin ska stå för, säger hon och fortsätter:

– Så det kommer dröja lite innan det blir mer som vanligt. Det vill ju också till att medarbetarna blir vaccinerade, så att vi säkrar att man inte smittar varandra, säger hon.

Parallellt med förberedelserna för att kunna ge den andra dosen till personer på äldreboenden, står just medarbetarna på boendena på tur för vaccin.

– De första bokningarna och erbjudandena om vaccin för medarbetare inom vård- och omsorg går ut denna veckan.

LÄS MER:Så ska massvaccinationen mot corona gå till i Göteborg och Västra Götaland

Vaccin för hemtjänst och hemsjukvård

Det finns även andra grupper med kommunala insatser som ligger högt i prioriteringsordningen.

– Vaccinationen kommer att starta i nästa vecka för personer med hemsjukvård – för dem som har kommunal hälso- och sjukvård.

– Sedan kommer vi bistå Västra Götalandsregionen med att skicka ut ett erbjudande till personer med hemtjänst om vaccinationen, och därefter kommer vaccinationen kunna starta i den gruppen när man fått erbjudandet och i takt med att vi får mer leveranser av vaccin.

ANNONS

Exakt när vaccinationen inleds inom hemtjänsten är inte spikat. Vårdcentralerna kommer där ha ansvar för själva vaccinationen.

Fotnot: I en tidigare version av texten uppgavs att de sista kommunala äldreboendena i Göteborg fått vaccinleverans under tisdagen. Under onsdagen fick Babbs Edberg information om att det uppstått leveransproblem till Styrsöhemmet, och texten har därefter uppdaterats.

LÄS MER:Därför fick britterna vaccin tre veckor före Sverige

LÄS MER:Stort coronautbrott på äldreboende i Partille – kommunen lex Maria-anmäler

ANNONS