Så många är hittills vaccinerade mot corona i Sverige

Pfizer-Biontechs vaccin började ges i Sverige den 27 december, sedan dess har minst 80 000 svenskar vaccinerats enligt helt färska siffror från Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
|

Två vacciner är godkända av det av det europeiska läkemedelsverket, EMA. Pfizer-Biontechs och Moderna. Sverige har tecknat avtal med läkemedelsbolaget Moderna om leverans av 3,6 miljoner doser, och precis som Pfizer-Biontechs vaccin krävs två doser per person. I veckan väntas de första 11 000 doserna komma.

Pfizer-Biontech levererade 10 000 doser till alla EU-länder den första dagen och därefter antal doser anpassat till folkmängd. Inledningsvis tecknade Sverige avtal om 4,4 miljoner doser, men till de doserna har ytterligare 2,2 tillkommit och det kan bli ytterligare doser.

LÄS MER:Efter kritiken: EU köper mer vaccin

Målet är att alla vuxna svenskar som tackar ja ska kunna vara vaccinerade innan sommaren.

ANNONS

– Än så länge så går allt enligt planen. Det är en högst realistisk tidsplan som förutsätter att vi får in fler vaccin av flera olika leverantörer. Men även om ett till två vaccin skulle försenas eller förfalla så är sannolikheten hög att det målet kan klaras av, sa Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till Göteborgs-Posten för några dagar sedan.

LÄS MER:Modernas coronavaccin får grönt ljus av EU:s läkemedelsmyndighet

Boris Johnson meddelade under en presskonferens i onsdags att 1,3 miljoner människor då hade vaccinerats i Storbritannien.

– Vi i regeringen använder nu varenda sekund av den här nedstängningen till att sätta upp den osynliga skölden runt de äldre och sårbara i form av vaccination, försäkrade han britterna då.

Ö-nationen har, utöver Pfizer-Biontech även nödgodkänt det vaccin Astra Zeneca tagit fram i samarbete med Oxfords universitet.

Israel var också bland de första att godkänna Pfizer-Biontechs vaccin och har enligt uppgifter i flera medier varit de som tillsynes fått ut ett störst antal doser väldigt snabbt. Men nu finns det risk för att doserna börjar ta slut, samtidigt som smittspridningen fått ny fart i landet, enligt New York Times.

– Vi är på toppen av en global pandemi som sprids med rekordfart med den brittiska mutationen, sa premiärminister Benjamin Netanyahu i ett videouttalande under tisdagen, enligt tidningen.

ANNONS

Även Förenade Arabemiraten och Bahrain uppges ha gett många doser. I mitten av december godkände de båda länderna ett vaccin från kinesiska The Sinopharm, enligt den vetenskapliga tidskriften Nature.

LÄS MER:Därför fick britterna vaccin tre veckor före Sverige

Sammanställning av levererade doser och förbrukade per vecka samt totalt.

Totalt161 85079 09548,9%
v 1, 202178 97544 59956,5%
v 53, 202078 00030 04338,5%
v 52, 20204 8754 45391,3%

ANNONS