Hundratals tågade i miljömarsch genom Majorna

Hundratals klimataktivister demonstrerade genom Göteborg under fredagskvällen. I tåget gick både privatpersoner och aktivister, men även Miljöpartiets språkrör Per Bolund anslöt sig till skaran som vill se ett minskat användande av fossila bränslen.
– Vi ser nu att det inte bara skadar miljön utan även bidrar till att finansiera kriget i Ukraina, säger Per Bolund.

ANNONS
|

Under fredagskvällen demonstrerade runt 800 personer genom ett gråmulet Göteborg i samlad aktion för klimatet – från Järntorget till Röda sten i Majorna. Demonstrationen organiserades av nätverket ”Bryt fossilberoendet”, som är ett samarbete mellan flera olika rörelser och organisationer.

I folkhavet syntes banderoller och plakat med text som ”Vi har bara en planet” och ”Rädda klimatet – nu!”

”Räcker inte att sitta hemma”

I tåget gick både privatpersoner och medlemmar från ett tiotal klimatgrupper som Naturskyddsföreningen, Extinction Rebellion, Fridays for Future och Grön ungdom.

En av de som demonstrerade är 31-åriga Karolin Joelsson. Hon hade tröjan uppdragen och en jordglob målad på sin mage.

ANNONS
Karolin Johansson vill inte att hennes barn ska behöva kämpa för klimatet.
Karolin Johansson vill inte att hennes barn ska behöva kämpa för klimatet. Bild: Thomas Johansson

– Klimatet är en stor framtidsfråga för mig och många andra. Jag vill inte att mitt barn ska behöva kämpa för saker som jag i dag kan kämpa för och lösa. Vi vill också väcka hopp för andra som känner sig oroliga och visa att ser dem och vi bryr oss, säger hon och fortsätter:

– Det räcker inte att sitta hemma och hoppas att politikerna löser saker, för det vågar de inte.

Organisatören: Det är bråttom

Cecilia Verdinelli Peralta jobbar till vardags som läkare på Sahlgrenska sjukhuset och har tidigare varit medlem i Extinction Rebellion. Hon är en av de som varit med och arrangerat demonstrationen och menar att det är bråttom med klimatfrågan.

– Det är val om tre månader och det är det allra sista valet för att ens ha en chans att förverkliga de åtgärder som krävs för att nå 1,5 graders-målet, säger hon, och fortsätter:

– Jag tror att vi behöver att se att det inte ska vara så uppdelat mellan aktivister och ”vanligt folk”. Det finns många göteborgare som vill att vi snabbt ställer om för klimatet. Göteborg hanterar enorma mängder snuskiga fossiler, och jag tror att vi är redo att se ett folkligt tryck på gatorna.

ANNONS

Per Bolund marscherade med Grön Ungdom

21-åriga Filippa Diurlin Magnusson, är samordnare på Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom, och tycker inte att hennes och andras oro tas på allvar.

– Vi är trötta på det. Vi vill att alla göteborgare ska känna att de har en röst och visa att kan finnas en grönare framtid, säger Filippa Diurlin Magnusson och fortsätter:

– Det är viktigt att det är en bred demonstration som sker just i Göteborg som är vår fossilhuvudstad och där företag skryter om sin råoljeimport.

Tillsammans med Grön Ungdom promenerade även Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

– Det är så oerhört viktigt att vi höjer rösten för klimatet och att vi ställer om. Det är många som tillsammans vill se en ny inriktning, säger Per Bolund.

Per Bolund (MP) gick i tåget tillsammans med Filippa Diurlin Magnusson, samordnare för ungdomsförbundet Grön Ungdom.
Per Bolund (MP) gick i tåget tillsammans med Filippa Diurlin Magnusson, samordnare för ungdomsförbundet Grön Ungdom. Bild: Thomas Johansson

Han menar att utan en förändring i klimatpolitiken riskerar frågan att bli ett existentiellt hot mot mänskligheten.

– Vi måste minska vårt beroende av fossila bränslen. Vi ser nu att det inte bara skadar miljön utan även bidrar till att finansiera kriget i Ukraina.

Per Bolund vill se att man satsar på transporterna i Göteborg genom att både bygga ut kollektivtrafiken och sänka kostnaderna för passagerare.

– Transporter gör en enormt stor skillnad. Sen behöver vi även hitta sätt att satsa mer på produktionen av grön el, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Vi ser att det finns möjligheter till ett mer hållbart samhälle och för det måste vi hitta gemensamma vägar framåt.

LÄS MER:Kajak välte – klimataktivister i vattnet

LÄS MER:Klimataktivister ska slå till mot Göteborg: ”Sveriges fossila huvudstad”

LÄS MER:Tusentals demonstrerade för klimatet

LÄS MER:Klimatstrejkarna: "Vi har bara en planet"

ANNONS