Kajak välte – klimataktivister i vattnet

Omkring 100 klimataktivister blockerade infarten till Bentylgatan, två tog sig in på Stena Oil och en välte med kajak. Det efter att Extinction Rebellions blockerade Skarvikshamnen under fredagsmorgonen.
– Aktionen fick bilister i morgontrafiken att ilskna till, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

ANNONS

Vid 06.30 på fredagsmorgonen fick polisen flera samtal om en pågående aktion på Bentylgatan på Hisingen i Göteborg. Mellan 50 och 100 klimataktivister blockerade då infarten till Bentylgatan.

– Aktionen har fått bilister i morgontrafiken att ilskna till, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg under fredagsmorgonen.

En person omhändertogs senare för ohörsamhet mot ordningsmakt i samband med blockaden.

Under morgonen blockerade mellan 50 och 100 klimataktivister infarten till Bentylgatan. Extinction Rebellion har själva postat bilder från händelsen.
Under morgonen blockerade mellan 50 och 100 klimataktivister infarten till Bentylgatan. Extinction Rebellion har själva postat bilder från händelsen. Bild: Extinction Rebellion

"Springer omkring på taket”

Vid 07-tiden kom nästa samtal gällande en klimataktion. Två personer hade då brutit sig in på Stena Oils-område i närheten av Älvsborgsbron.

Enligt Fuxborg tog aktivisterna sig in på området genom att klippa ett hål i staketet eller genom att klättra över det.

ANNONS

– De uppges springa omkring på taket och ska ha satt upp någon banderoll, säger han strax efter att larmet kom.

Blockad av Skarvikshamnen

På banderollen i fråga stod ”Oil city GBG”, klargjorde senare klimatrörelsen Extinction Rebellion, som ligger bakom aktionerna, i ett pressmeddelande.

I samma pressmeddelande meddelade klimatrörelsen att de, förutom blockaden av Bentylgatan, även skulle genomföra en blockad av farleden utanför Skarvikshamnen.

– Med vår hamnaktion vill vi uppmärksamma på det vansinniga i att låta oljan forsa in i Göteborg samtidigt som politikerna har beslutat att vi ska bli fossiloberoende till 2030, säger Anneli Ängdervik, som deltar i aktionen i pressmeddelandet.

Kajak välte

Blockaden av farleden innebar att ett tiotal kajaker rörde sig i vattnet. Vid 08.30-tiden under morgonen fick polisen ett larm om att en av kajakerna i hamnen hade vält.

– Personen fiskades upp av sjöpolisen och ska må bra, säger Thomas Fuxborg.

Enligt polisens uppgifter planerar Extinction Rebellion fler aktioner under helgen.

– Vi har därför en pågående insats, säger Thomas Fuxborg.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS