Tusentals demonstrerade för klimatet

Mitt i Black Friday-rusningen och julshoppingen tågade 2 000 demonstranter i centrala Göteborg för klimatet. Nere vid Gustaf Adolfs torg samlades sedan demonstranterna för tal, musik och krav på klimatåtgärder.
– Vetenskapen säger att det måste till kraftiga åtgärder nu, för att rädda klimatet, säger Emil Molander, som deltog i demonstrationen.

ANNONS
|

"Stayin' alive" dånade ur högtalarna när 2 000 demonstranter påbörjade demonstrationen från Bältespännarparken intill Kungsportsplatsen vid klockan 15 på fredagseftermiddagen.

Musiken blandades med ramsor som koordinerades med hjälp av megafoner i takt med att demonstrationståget förflyttade sig längst med den avspärrade Avenyn.

– Vad ska vi göra?

Rädda klimatet!

När, när, när?

Nu, nu, nu!

Klimatdemonstrationen Fridays for future startade på initiativ av den numera världskända klimataktivisten Greta Thunberg, och samlar klimatengagerade världen över för att ställa krav på åtgärder för klimatet.

Miljontals människor har sedan starten demonstrerat världen över.

Demonstrationen, som ägde rum mitt i Black Friday-shoppingen och den smygstartande julhandeln, sades initialt kunna ha ett deltagande på uppemot 10 000 deltagare så polisen hade förberett sig – såväl genom närvaro som omlagd bil- och lokaltrafik.

ANNONS

Tidigare demonstration lamslog trafiken

När klimatdemonstrationen senast var i Göteborg lamslogs kollektivtrafiken under flera timmar, och man tog därför det säkra före det osäkra inför fredagens demonstration.

– Med tanke på att så många beräknas delta i demonstrationen, att det är Black Friday och starten på julhandeln kommer det att bli trångt i centrala stan. Räkna med begränsad framkomlighet, var ute i god tid och följ aktuell trafikinformation, sa Anders Börjesson, biträdande polisområdeschef i Storgöteborg, till GP under torsdagen.

LÄS MER: Tusentals demonstranter trotsade regnet

Det blev dock inte 10 000 som deltog i demonstrationen utan polisen uppskattade att omkring 2 000 personer deltog i fredagens demonstration.

Efter att demonstranterna tågat ner längst Avenyn och nått sin slutpunkt, Gustaf Adolfs torg, samlades man kring en scen där det hölls tal, spelades musik och krävande av akuta klimatåtgärder.

– Internationell solidaritet, vi har bara en planet!

"Det är dags att ändra perspektiv"

Emil Molander och Niklas Aronsson arbetar som lärare och befann sig på platsen för att visa sitt stöd och efterlysa fler kraftfulla åtgärder från politiskt håll.

– Vi har en ohållbar livsstil just nu, och vi förväntar oss att ansvaret borde ligga på politiker att ta tag i situationen, säger Niklas Aronsson.

ANNONS

Även Sally Mattsson var med under demonstrationen.

– Agerar vi inte nu så kommer jorden vara obeboelig i slutet av det här århundradet, säger hon.

Vad för konkreta åtgärder tycker du att man ska vidta?

– Det finns hur mycket som helst. Vi borde ha vegetariskt som norm i skolan, sluta sälja fossila bilar. Utsläppen måste minska nu. Det går inte att välja några åtgärder, det finns en lång lista på en massa saker man kan göra.

Polisen stängde av aktuella gator tillfälligt för bil- och lokaltrafiken i samband demonstrationen, men framemot halv fyra-tiden på fredagseftermiddagen började spårvagnar och bussar att återigen rulla förbi Brunnsparken och demonstranterna på torget.

ANNONS