Hela distriktsstyrelsen kräver Hermanssons avgång

Distriktsstyrelsen för Socialdemokraterna i Göteborg kräver att Ann-Sofie Hermansson avgår som gruppledare. De anser att hon har stora brister i sitt ledarskap och att hon motarbetar styrelsen.
Ann-Sofie Hermansson avvisar kravet och menar att hon har ett brett stöd i partiet.

ANNONS
|

Det är en märkbart tagen Anna Johansson som på måndagseftermiddagen håller i presskonferensen om varför distriktsstyrelsen för Socialdemokraterna i Göteborg nu kräver att gruppledaren Ann-Sofie Hermansson avgår.

– Det är det tyngsta beslut jag har varit med om att fatta i partiet, säger Anna Johansson. Vi har haft en lång relation och jag tycker mycket om Ann-Sofie. Men efter en lång tid av diskussioner och samtal har vi kommit dit att det inte funkar längre.

GP kan nu berätta att hela distriktsstyrelsen kräver att Ann-Sofie Hermansson avgår som Socialdemokraternas gruppledare.
GP kan nu berätta att hela distriktsstyrelsen kräver att Ann-Sofie Hermansson avgår som Socialdemokraternas gruppledare. Bild: Jenny Ingemarsson

Bakgrunden till misstroendet från styrelsen ska vara svåra samarbetsproblem. Socialdemokratiska medarbetare i kommunhuset har, enligt styrelsen, vittnat om Hermanssons toppstyrning och att känt sig överkörda. Styrelsen menar att de heller inte fått tillräcklig information och att beslut i viktiga strategiska frågor inte förankrats.

ANNONS

– För ett och ett halvt år sedan fick jag det första orossamtalet från en medarbetare, säger Anna Johansson Sedan dess har fler och fler hört av sig.

Hon berättar att de haft många och ingående diskussioner med Ann-Sofie Hermansson och gjort vad de kunnat för att lösa situationen. De ska även tagit in extern hjälp för att för hitta samförståndslösningar.

"Kommit till vägs ände"

Till slut gick det inte längre. Droppen som fick bägaren att rinna över var hur Ann-Sofie Hermansson hanterade kommunalrådet Shahbaz Khans avgång, säger Anna Johansson.

– Någonstans handlar det om omsorg om varandra. Om en person avgår på grund av dåliga arbetsförhållanden och sedan ansvarig säger till medier att det är av familjeskäl när det inte alls är så. Då såg vi att vi kommit till vägs ände.

Texten fortsätter under videon

LÄS MER:S gör sämsta valet i Göteborg – men Hermansson nöjd

Beslutet från distriktsstyrelsen togs under söndagen. Redan på måndagsförmiddagen kallade Ann-Sofie Hermansson till en presskonferens. Där gjorde hon klart att hon inte tänkte avgå innan frågan avgjorts på partiet distriktskongressen.

– Min bedömning är att jag är vald av distriktskongressen, det är där man tar upp frågan. Jag ser inga skäl för att avgå för att en mindre krets i styrelsen tycker det, säger Ann-Sofie Hermansson.

ANNONS

"Maktspel"

Samtidigt menar hon att det är tråkigt att distriktsstyrelsen har den uppfattningen, men att hon uppfattar det hela som ett maktspel där Anna Johansson håller i taktpinnen

– Jag hoppas att det inte ska skada partiet, eller Göteborg. Men när de väljer att ta det till den här nivån så måste jag också svara, jag kan inte bara vika ner mig.

Håkan Linnarsson, ledamot i Socialdemokraternas distriktsstyrelse.
Håkan Linnarsson, ledamot i Socialdemokraternas distriktsstyrelse. Bild: Robin Aron Olsson

Enligt Hermansson har Anna Johansson och hon har haft olika uppfattningar om är hur hårt frågor som rör extremism och hedersförtryck ska drivas.

– Där har hon bett mig tona ner lite. I övrigt står vi för samma gråsossepolitik. Min uppfattning är att jag har ett brett stöd i partiet och att det nu har det kommit fram osanningar om mig och mina medarbetare.

LÄS MER:Maktspelet i Göteborg – så förlorade Socialdemokraterna allt

Styrelsen uppger att de är eniga i sitt beslut och avfärdar helt att det skulle handla om ett maktspel. Håkan Linnarsson, ledamot i distriktsstyrelsen, säger att Anna Johansson tvärtom många gånger försökt hålla igen på kritiken.

Extra kongress

Uppgifterna om att Anna Johansson skulle ha motarbetat Hermanssons arbete mot extremism och hedersförtryck betecknas av styrelsen som trams.

Har Ann-Sofie Hermansson varit informerad om hur allvarligt ni sett på hennes ledarskapsstil och varit medveten om att det skulle kunna få de här konsekvenserna?

ANNONS

– Hon varit medveten om det åtminstone sedan i november, säger Anna Johansson.

Distriktsstyrelsen kommer att kalla till en extra distriktskongress för att avgöra frågan om Ann-Sofie Hermanssons framtid som gruppledare i kommunfullmäktige.

– Det vore djupt olyckligt om vi får göra det. Egentligen är det ordinarie kongress i april. Men den här frågan måste avgöras tidigare än så, säger han.

LÄS MER:Efter avgångskravet – nu kallar man till extra kongress

Se klippet från Ann-Sofie Hermanssons presskonferens nedan.

ANNONS