S gör sämsta valet i Göteborg – men Hermansson nöjd

Socialdemokraterna i Göteborg gör ett historiskt dåligt valresultat. Samtidigt ser det inte så mörkt ut som opinionsläget har visat. Partiet når 20,4 procent när samtliga distrikt räknats.
– Jag är väldigt glad över siffrorna med tanke på hur uträknade vi har varit. Det känns bra, sa S-toppen Ann-Sofie Hermansson på valkvällen.

ANNONS
|

Göteborgs Socialdemokrater samlades på Folkets hus för att följa valresultatet. Under kvällen märktes en hoppfullhet – trots att partiet lokalt gör ett sämre resultat än någonsin. De flesta som GP pratade med vittnade om att partiet har kämpat hårt för att nå fram under valrörelsen.

I GP/Sifos lokala opinionsmätningar mellan april och september har partiet legat mellan 14,2 och 16,7 procent. I den senaste mätningen, bara dagar före valet, låg partiet på 16,7 procent.

Bättre än väntat

Med samtliga 350 distrikt räknade landade partiet på 20,4 procent. Därmed når partiet bättre resultat än väntat.

Sedan 2006, då S nådde 36 procent har partiet tappat i varje val. Valresultat 2014 låg på 22,39 procent. Redan det var ett historiskt lågt resultat för partiet.

ANNONS

- Vi har inte de historiska siffrorna, men vi har haft en fantastisk valrörelse, sa Ann-Sofie Hermansson.

Hon sa att hon är nöjd med hur valkampanjen har bedrivits och att det har gett utdelning.

- Det är precis det siffrorna visar, sa hon.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson gästade GP:s valvaka.

Historiskt lågt

Samtidigt blev det ett historiskt lågt valresultat för Socialdemokraterna.

– Det är sämre än vi har haft historiskt, ja. Samtidigt har vi den situationen vi har. Vi har haft den gamla diskussionen runt infrastrukturen och allt det här. Jag tycker nog ändå att det har känts väldigt positivt, sa Ann-Sofie Hermansson.

LÄS MER:Socialdemokraterna gör sitt sämsta val någonsin

Vid 22.30 på söndagskvällen, sa Ann-Sofie Hermansson i GP:s valvaka att många har räknat ut socialdemokratin, men att de har gjort en fantastisk valrörelse.

– De historiska siffrorna når vi absolut inte upp till, men jag har förhoppning om att vi gör ett hyfsat bra valresultat.

Samtidigt sa hon att partiet inte ska ligga på så här låga siffror.

– Men allt är relativt, man får jämföra med hur det har sett ut den senaste tiden.

Fantastisk valrörelse

Också kommunalrådet Marina Johansson sa att Socialdemokraterna hade bedrivit en fantastisk valrörelse. För henne hade det varit en pirrig väntan på resultatet.

ANNONS

Är Demokraternas framfart Socialdemokraternas misslyckande?

LÄS MER:Livegrafik: Så går valet där du bor

– Man kan konstatera att väljarna har blivit mer lättrörliga. Samtidigt kan jag inte döma hur väljarna väljer. Jag tycker att vi har en bra politik. En del säger att vi har gått åt höger, men tittar man på vårt valmanifest och politiken vi bedriver för minskade klyftor har vi en väldigt sossig politik.

Efter valet väntar tuffa förhandlingar om vem som ska styra med vem.

De rödgröna partierna är större än Alliansen, samtidigt som Alliansen tillsammans med Demokraterna är större än de rödgröna. Ingen har dock egen majoritet.

Ann-Sofie Hermansson har öppnat för ett blocköverskridande samarbete, men till GP har hon inte velat uppge om hon skulle föredra att styra med sina samarbetspartier Vänsterpartiet och Miljöpartiet hellre än med Alliansen.

Hon sa att de kommer att få föra samtal med olika partier.

– Vi behöver se vilka som är intresserade av att bilda koalition för att styra Göteborg på ett ansvarsfullt sätt så att vi inte blir beroende av Sverigedemokraterna. De som är intresserade av det samtalar jag gärna med.

ANNONS