Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) talar vid Socialdemokraternas valvaka på Färgfabriken i Stockholm.
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) talar vid Socialdemokraternas valvaka på Färgfabriken i Stockholm. Bild: Claudio Bresciani/TT

Jubel när Stefan Löfven gick upp på scenen

Det jublades på Socialdemokraternas valvaka på på Färgfabriken i Liljeholmen i Stockholm när statsministern vid halv ett på natten äntrade scenen för att hålla tal.

ANNONS
|

Stefan Löfven klargjorde tämligen snabbt att han inte tänker avgå utan fortsätter jobbet som vanligt i morgon.

– Men en sak är redan tydlig. Det finns ingen sida som fått egen majoritet - vi kommer behöva blocköverskridande överenskommelser, sade Stefan Löfven i sitt direktsända tal i SVT.

– Oavsett valutgång så borde den här kvällen bli blockpolitikens begravning, sade Stefan Löfven.

Socialdemokraternas valvaka började med dryga 26, 2 procent i SVT:s Valurapportering vid 20.00. Ett resultat som skulle förbättras under kvällen och vid 23-tiden hade det ökat till 28,3 procent då fem sjättedelar av rösterna var räknade. Men det är fortfarande det sämsta valresultatet för S sedan 1911.

ANNONS

Partiet har helt tydligt gjort en upphämtning på spurten. Senaste Sifon pekade på ett resultat på 24,4 procent.

– Nu när väljarna sagt sitt så är det upp till oss alla anständiga partier att vänta in det slutgiltiga resultatet och sedan förhandla för att ta Sverige framåt på ett ansvarsfullt sätt. Inget beslut kommer tas den här natten, säger han och uppmanar de andra som han kallar "anständiga partierna" att hålla sig lugna, sade Stefan Löfven.

LÄS MER:Livegrafik: Så går valet där du bor

När Stefan Löfven kom till partiets valvaka i Färgfabriken på Liljeholmen i Stockholm sa han att han kände tillförsikt.

Bild: Claudio Bresciani/TT

"Bra sett till högervindarna i Europa"

Det gör också Anna Johansson, som står som första namn på Socialdemokraternas riksdagslista i Göteborg.

– Vi har gjort en väldigt bra valrörelse, även om S brukar tappa lite i slutet på valrörelsen. Men så ser det inte ut i år. Men jag tycker att vi har gjort ett bra val om man ser till de starka högervindarna ute i Europa och hur det drabbat våra systerpartier, säger Anna Johansson, som konstaterar att stämningen på Socialdemokraternas valvaka på Draken i Göteborg är god, om än något spänd med tanke på det tighta resultatet mellan blocken.

S tappar till SD

Enligt SVT Valu har var fjärde väljare valt SD, vilket strax före klockan 21.00 innebär att SD är näst största parti.

ANNONS

– Det är obehagligt. Jag är oroad över vad som händer i Sverige, och vi lyckades inte mobilisera fullt ut, säger Anna Johansson.

Anna Johansson (S) intervjuas under Socialdemokraternas valvaka på Draken i Göteborg.
Anna Johansson (S) intervjuas under Socialdemokraternas valvaka på Draken i Göteborg. Bild: Stefan Berg

Hon hoppas att de allianspartier som sagt att de inte tänker samarbeta med SD står fast vid det även efter valet.

– Sverigedemokraterna hotade 2014 att de tänkte fälla varje regering, säger hon och konstaterar att Socialdemokraterna fortfarande har väljarnas förtroende och är största parti.

– Och vi är beredda att ta ansvar för Sverige, säger hon.

LÄS MER:S-valvakan: "Vår politik är väldigt sossig"

Sifos senaste undersökningen som presenterades två dagar före valet visar att S tappar stort i alla åldersgrupper under 65 år. Sifos Väljarbarometern visar att var åttonde medlem inom LO har lämnat S för ett annat parti. Men Socialdemokraterna har fortfarande ett större stöd inom LO än SD.

S tappar till M och övriga allianspartier. En mindre del har gått till MP, men framför allt förlorar man ungdomar till Vänsterpartiet, visade Väljarbarometern.

Problem i storstäderna

Norrland har länge varit ett stark socialdemokratiskt fäste, där man enligt Väljarbarometern når över 40 procent – men i storstäderna når man inte mer än 21 procent av väljarna.

Det är något fler kvinnor än män som går till M. Till SD är det klart fler män än kvinnor.

ANNONS

Socialdemokraterna har nu stöd av 18 procent under 50 år och 32 procent över 50 år.

Hur ska då Socialdemokraterna göra för att återvinna de väljarna i storstäderna?

– Om man ser till Göteborg handlar det om ett tappat förtroende, och det måste vi återvinna. Om man ser till de unga väljarna går de ut mot kanten. Vi måste samla ihop oss och visa att socialdemokratisk politik är den som är långsiktigt bra på att skapa trygghet och utveckling, säger Anna Johansson.

ANNONS