Anna Johansson och Ann-Sofie Hermansson på Socialdemokraternas distriktskongress i Göteborg 2017.
Anna Johansson och Ann-Sofie Hermansson på Socialdemokraternas distriktskongress i Göteborg 2017. Bild: Anders Ylander

Efter avgångskravet – nu kallar man till extra kongress

Socialdemokraternas distriktsstyrelse kräver att Ann-Sofie Hermansson avgår. Något som gruppledaren själv inte avser att göra. Nu väntar en extra distriktskongress där frågan ska avgöras.

ANNONS
|

Det var en enig distriktsstyrelse som ställde sig bakom avgångskravet på Ann-Sofie Hermansson, Socialdemokraternas gruppledare i Göteborg, under ett möte på söndagen.

LÄS MER: Hela distriktsstyrelsen kräver Hermanssons avgång

Men efter att gruppledaren själv sagt att hon inte tänker avgå kommer frågan att avgöras vid ett krismöte i form av en extra distriktskongress, vilket GT även rapporterat om.

– Min arbetshypotes är att denna kommer att ske den 3 mars. Kallelser kommer att gå ut under morgondagen, säger Eva-Marie Rasmusson, förste ombudsman, och fortsätter:

– Styrelsen har uttalat att de inte längre har förtroende för Ann-Sofie Hermansson och eftersom hon vägrar att avgå, vilket går stick i stäv med den kandidatförsäkran hon skrivit under, så ser styrelsen ingen annan väg än att sammankalla kongressen.

ANNONS

Under måndagens extrainkallade presskonferens var Ann-Sofie Hermansson tydlig med att hon inte har för avsikt att lämna sin post.

– Min bedömning är att jag är vald av distriktskongressen, det är där man tar upp frågan. Jag ser inga skäl för att avgå för att en mindre krets i styrelsen tycker det, sa hon bland annat.

ANNONS