Hagabadets fina gest – ger bort träningsutrustning till äldre

Sedan coronakrisen slog till har många 70-plussare tvingats ställa in sina vardagsaktiviteter. För att motverka stillasittande erbjuder Hagabadet den utsatta åldersgruppen gratis träningsutrustning och personliga samtal.
– Det räcker inte med promenader, de behöver belasta sina muskler också, säger Hagabadets vd och ägare Pelle Johansson.

ANNONS

När Pelle Johanssons svärfar drabbades av Parkinson tog han kontakt med överläkaren i psykiatri Anders Hansen. Det blev startskottet för Hagabadets träningsfokus för äldre – och förståelsen för vad fysisk aktivitet kan innebära för dem som sitter i coronakarantän.

Insikten om detta och omsorgen av åldersgruppen 70-plus fick Pelle Johansson att agera och häromdagen skriva ett spontant inlägg på Facebook.

”Hagabadet har 474 medlemmar över 70 år som inte vågar/kan/vill komma till oss just nu. Därför köper vi utrustning som vi delar ut gratis till alla medlemmar över 70”, skrev han bland annat.

LÄS MER: Forskarens larm: Stor minskning av träning efter coronautbrott

ANNONS

Reaktionerna lät inte vänta på sig.

– Jag har bara fått kärlek. Det är galet, alltså. Jag vill inte göra en PR-aktivitet av det och hade inlägget låst till en början. De bad mig öppna det. Jag har aldrig fått så många hjärtan.

Ta personlig kontakt

Sedan dess har Pelle Johansson varit i kontakt med leverantörer och kommer ihop med kollegor och frivilliga från och med fredag börja dela ut hantel, stretchmatta och gummiband till samtliga medlemmar över 70 år.

– Så att de kan behålla sin muskelmassa under sin karantän och för att vi vill att friska 70-åringar skall fortsätta vara friska”, menar Hagabadets VD vidare.

LÄS MER: Därför lär dödstalen att skrivas upp i framtiden

Dessutom kommer Pelle Johansson ihop med kollegor personligen ta kontakt med åldersgruppen, som på Folkhälsomyndighetens inrådan i coronatider tvingas hålla sig mer inomhus och undvika sociala kontakter.

Minskade sociala kontakter och vardagsaktiviteter leder till ökat behov av extra insatser.

”I veckan skall vi ringa varenda en av dem och prata lite så de får ytterligare någon att prata med. Jag skall ringa så det ryker ur öronen på mig”, skriver Pelle Johansson.

Muskler förtvinar snabbt

För GP förklarar Hagabadets ägare hur han i samtal med professorn och idrottsfysiologen Michail Tonkonogi lärt att tre-fyra veckors avsaknad av träning kan få stora konsekvenser upp i åldrarna.

ANNONS

– Problemet för den som är plus 60 och slutar att träna är att muskelmassan förtvinar snabbt. Det är dessutom svårt att få tillbaka den, säger Pelle Johansson.

LÄS MER: Viruseffekten: Kan bli fler än någonsin på högskolorna

På grund av risk för smittspridning av covid-19 har kunskapen i nuläget varit knivig att omsätta i praktiken.

– Vi har försökt få 70-åringar till oss, men i stället fått en storm av reaktioner att vi borde stänga. Det är ett stort problem om pigga och fysiskt aktiva 70-plusare klumpas ihop med folk som går runt med rullator. Nu börjar även Folkhälsomyndighet tala om biologisk ålder. Dels är det viktigt att komma igång att träna, men också att hålla igång sin träning, menar Pelle Johansson.

Är en katastrof

Han och hans företag har bestämt sig för att bidra på sitt sätt.

– Jag hoppas att så många som möjligt kommer och hämtar träningsredskap så att de kan bibehålla sin fysiska status. Många bor ensamma och det är en katastrof om de blir sittande hemma. Vad jag ser är ganska många ute och promenerar. Förhoppningsvis kan det här hjälpa till lite också.

På onsdagen hade 86 medlemmar anmält intresse av att hämta träningsredskap.

ANNONS

LÄS MER: Gröna Lund ställer in – Liseberg siktar på öppning

Ljusglimtar i krisen

I kristider dominerar de dystra nyheterna flödet men det händer också saker som ger hopp. För att uppmärksamma detta publicerar Göteborgs-Posten varje dag minst en positiv nyhet under vinjetten Ljusglimtar i krisen.

Följ gärna taggen Ljusglimtar i krisen för att få de senaste positiva nyheterna.

Har du tips på fler ljusglimtar kan du mejla dessa till corona@gp.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS