Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liseberg siktar på att öppna som planerat i maj.  Bild: Robin Aron
Liseberg siktar på att öppna som planerat i maj. Bild: Robin Aron

Gröna Lund ställer in – Liseberg siktar på öppning

Gröna Lund och Kolmården skjuter sina öppningsdatum på framtiden vilket påverkar över tusen säsongsarbetare. Liseberg planerar däremot behålla samma personalstyrka som i fjol och öppna parken den 16:e maj.
– Det är vad vi siktar på, säger informationschefen Julia Vasilis.

I spåren av coronaviruset beslutade Liseberg den 18:e mars att flytta årets premiärdatum från 25:e april till 16:e maj. Fyra veckor och många påbud senare ligger den planen fortfarande fast.

Det gäller dock inte alla nöjes- och djurparker.

På tisdagen rapporterade Sveriges Radio att Gröna Lund och Kolmården, som ägs av företaget Parks & Resorts Scandinavia AB, skjuter fram öppnandet av sina parker på obestämd tid.

Det får stora konsekvenser för den kontrakterade personalen, där många nu blir utan jobb.

– Bara på Kolmården och Gröna Lund, som är de parkerna som skulle öppnas först, var vi tvungna att meddela över tusen personer att de inte kan få det sommarjobbet som vi hade lovat dem, säger Annika Troselius, informationschef på Parks and Resorts till Sveriges Radio.

Sagt upp all säsongspersonal

Samtidigt meddelar Skansen att de inte kommer kunna erbjuda några sommarjobb alls under 2020.

– Vi har fått säga upp all säsongspersonal och alla timanställda på grund av de omständigheter som råder i omvärlden, säger Yvonne Nordling, kommunikationschef på Skansen till Sveriges Radio.

I Göteborg är läget än så länge ett annat. Informationschef Julia Vasilis berättar att Liseberg inte har kommit fram till något beslut likt det som gäller för Gröna Lund och Kolmården.

– Vi förbereder oss för att kunna öppna parken så småningom. Då behöver vi våra medarbetare, säger Julia Vasilis.

Hon påpekar att Liseberg ännu inte har tecknat anställningskontrakt med någon i den tänkta personalstyrkan och därför är i ett annat läge än Gröna Lund och Kolmården.

Ska undvika trängsel

Antalet säsongsarbetare på Liseberg 2019 var 2 400. Enligt Julia Vasilis planerar nöjesparken för ett liknande antal 2020.

– Det blir ungefär i den storleksordningen, säger Lisebergs informationschef.

När kan ni öppna parken som tidigast?

– Vi har sagt 16:e maj. Det är ett datum som är uppe för diskussion med jämna intervall. Vi följer självklart utvecklingen och det krävs att mycket faller på plats för att det ska bli så, men det är vad vi siktar på, säger Julia Vasilis.

Kan Liseberg hålla fast vid planen att öppna om en dryg månad sker det sannolikt med en del förändringar som påverkar både gäster och personal. Vilka är för tidigt att säga.

– Trängsel är en sådan faktor som vi ska undvika i år. Det känns inte som att människor ska trängas under rådande omständigheter. Det skulle inte vara hänsynsfullt, säger Julia Vasilis.

LÄS MER: Liseberg förbereder för säsong påverkad av corona

"Kommer gästerna säkert märka av"

Hon är tydlig med vad det är som prioriteras i nuläget.

– Gästerna och medarbetarnas säkerhet kommer i första hand. Samtidigt blir de ekonomiska konsekvenserna snabbt väldigt stora. Vi ska dra in mycket pengar på en begränsad del av året. Begränsas den ytterligare blir det tufft.

Hur kommer gästerna märka av detta?

– Vi arbetar för att Lisebergsupplevelsen ska vara så bra och lik som vanliga år, men med säkerhet som en extra parameter och nu också med hygienen på helt annan nivå. Det kommer gästerna säkert märka av.

Hur?

– Det vet vi inte än, men det är något vi kommer att diskutera vidare i företagsledningen, säger Julia Vasilis.

Sedan tidigare är det känt att Liseberg har korttidspermitterat 160 anställda till följd av coronaviruset.

LÄS MER: Liseberg permitterar 160 anställda

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.