I coronans spår: Kan bli fler ansökningar än någonsin till högskolor och universitet

Trycket på ansökningar till högskola och universitet väntas bli ovanligt högt när ansökningarna stänger på onsdagen. Orsaken: coronapandemins effekter på arbetsmarknaden.
– Det pågår en stor kraftsamling inom hela det svenska högskolesystemet för att klara detta, säger Karin Röding, generaldirektör för Universitets- och högskolerådet, UHR.

ANNONS
|

Vid midnatt den 15 april stänger ansökningarna till landets universitets- och högskoleutbildningar. Och trycket kan bli högre än någonsin sedan arbetsmarknaden blivit osäkrare och antalet arbetslösa ökat i spåren av det nya coronaviruset.

Karin Röding är generaldirektör för Universitets- och högskolerådet. Enligt henne har man redan på tisdagseftermiddagen märkt av den ovanligt kraftiga anstormningen till högskoleutbildningarna.

– Vi ser redan nu en ökning i förhållande till motsvarande tid förra året och det handlar om rätt stora tal redan. På måndagen hade vi fått in ungefär 290 000 sökande och på tisdagseftermiddagen hade vi en ny notering på omkring 310 000. Med det sagt vet vi att det traditionellt är många som söker i sista minuten, säger Karin Röding.

ANNONS

Kan bli rekordmånga sökande

Ett vanligt år har man omkring en halv miljon ansökande. Men i år kan antalet bli rekordhögt.

– Det är mycket som talar för det. Därför har vi varit angelägna om att få folk att söka så tidigt som möjligt. Sök nu, meddetsamma, genast, brukar jag säga. Det är dumt att vänta till midnatt sista dagen, för det kan alltid vara teknik som strular eller något annat som går fel, säger Karin Röding.

Hon menar att det höga trycket på högskoleutbildningar högst troligen har med coronaviruset att göra.

– Vi har många som är varslade, permitterade eller till och med uppsagda. Då är det såklart naturligt att man funderar på vad man ska göra istället. Det kan handla om att man vill kompetensväxla eller kompetensutveckla sig. Vi har också en ganska stor ökning på ansökningar till sommarkurserna. Där går det fortfarande att efteranmäla sig, säger hon.

LÄS MER:Så många varslades i väst under förra veckan

Vänta inte till strax innan midnatt

Att sajten där man skickar in sin anmälan ska krascha framemot midnatt är Karin Röding inte orolig för:

– Det var väldigt längesedan det hände. Och har det uppstått något tekniskt problem så har vi rutiner för det. Men eftersom det är ett exceptionellt år har vi ändå varit angelägna om att man inte väntar till fem i midnatt med att söka.

ANNONS

UHR och de svenska universiteten och högskolorna jobbar hårt för att möta det ökade trycket och hålla tidsplanen för både ansökningar och antagningsbesked.

Behöver inte bli svårare att komma in

– Nu rullar det här jättestora tåget snart in på stationen och då är det jätteviktigt att hålla alla tider i alla led. Vi jobbar tätt tillsammans med lärosätena och har exempelvis identifierat en hel antagningsenhet som kan gå in och stötta upp om många av våra medarbetare blir sjuka. Jag vet att många av lärosätena gör samma sak. Det pågår en stor kraftsamling inom hela högskolesystemet för att klara detta, säger Karin Röding.

Att fler söker in till högskola eller universitet behöver inte påverka den enskilda sökande särskilt mycket, enligt henne.

– Det allra viktigaste är att man ser till att man är behörig för den utbildning man söker. Inom en stor del av högskolan sker inget så kallat urval, utan alla de som är behöriga har möjlighet att bli antagna. Och den möjligheten ökar förstås ännu mer när regeringen bygger ut utbildningen både i höst och under nästa år, säger Karin Röding.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS