Göteborgs stadsmissions julklappsvagn tillbaka

2020 fick Göteborgs Stadsmissionens julklappsvagn och julklappsbåt ställas in på grund av pandemin. I år kommer det uppskattade initiativet tillbaka – där julklappar till över tusen familjer ska samlas in.

ANNONS
|

Initiativet är en del av Stadsmissionens julhjälp, där över tusen familjer i ekonomisk utsatthet får hjälp med julklappar och julmat. Initiativet genomfördes redan första gången 1914.

2015 väckte Göteborgs Stadsmission återigen liv i projektet och har genomfört det varje år, fram till i fjol då evenemanget ställdes in till följd av pandemin.

LÄS MER:Pandemin sätter stopp för Julklappsvagnen

Julklappsvagnen och julklappsbåten

Julklappsvagnen är ett samarbete mellan Göteborgs Stadsmission och Spårvägssällskapet Ringlinjen. De två initiativtagarna återupplivade Juklappsvagnen, som första gången kördes i Göteborg 1914. Sedan 2015 har de åter åkt runt i Göteborg och samlat in julklappar till familjer som inte själva har råd att köpa.

Julklappsbåten är ett samarbete mellan Göteborgs Stadsmission och Vrångö Transport. Tillsammans samlar de in gåvor i Göteborgs södra skärgård och stannar till vid olika bryggor i skärgården.

Förra året genomfördes istället julhjälpen digitalt, där julklappar till över 800 familjer samlades in. I år är projektet tillbaka i sin ursprungliga form. Julklappsvagnen och julklappsbåten kommer åka runt den 4 december och kommer stanna på flera platser runt om i Göteborg.

– Det är vi så himla glada för. Anledningen till att vi gör det här är för att familjer i fattigdom och ekonomisk utsatthet ökar. De här familjerna har svårt vanliga månader och jul blir en extra tuff period för dem, säger Catarina Dunghed, områdeschef på Göteborgs Stadsmission.

ANNONS

Syftet med julklappsvagnen och julklappsbåten är inte enbart att samla in presenter till barn i ekonomisk utsatthet. Det handlar också om att uppmärksamma problemet.

– Det är viktigt att få människor att vakna upp och inse att det finns en utbrett ekonomisk utsatthet i Sverige idag. Under jul är det svårt att blunda för det men vi ser att det finns ett stort socialt engagemang och människor vill hjälpa till, säger Dunghed.

Följer restriktionerna

Samtidigt går smittosiffrorna återigen uppåt. Catarina Dunghed berättar att de följer utvecklingen och arbetar för att genomföra en säker insamling.

– Det här kommer ske utomhus och det är fortfarande viktigt med basala hygienrutiner samt att hålla avstånd. Är det så att man känner sig orolig att delta på grund av smittoläget kan man stötta online via vår gåvoshop, säger hon.

En önskelista

Stadsmissionen har efterfrågat önskningar från barnen och har upprättat en önskelista. På listan finns bland annat presentkort på sportbutiker och köpcentrum, skönhetskit, radiostyrda bilar, dockor och barbiedockor, samt leksaksvapen.

Det finns de som är kritiska till att barn bland annat leker med vapen, vad tänker du kring det?

– Vi har inte gått in i den typen av etiska resonemang utan har hämtat upp önskemål från barnen, säger Dunghed och fortsätter:

ANNONS

– Det finns många etiska aspekter i leksaker, det går att diskutera barbiedockor i det sammanhanget också. De här varorna finns i handeln och vi väljer att gå efter vad barnen önskar sig, säger hon.

Efter att julklapparna har samlats in ställs de sedan ut i en butik, där familjerna får komma och välja ut julklappar. Därför önskar stadsmissionen att paketen inte är inslagna när de lämnas in.

– Till butiken bjuds sedan föräldrar in under festliga former och får själva välja ut vad de vill ge sina barn i julklapp, säger Dunghed.

Här stannar Julklappsvagnen och Julklappsbåten

Julklappsvagnen 4 december:

Majorna sidospår (Älvsborgsgatan) kl. 11.20–11.40

Linnéplatsen kl. 12.05–12.20

Valand kl. 12.30–12.50

Sankt Sigfrids Plan kl. 13.00–13.15

Härlanda kl. 13.30–13.50

Wieselgrensplatsen kl. 14.35–14.50

Centralstationen Drottningtorget 11.00–15.00

Julklappsbåten 4 december:

Fiskebäck kl. 09.00–09.40

Asperö Norra kl. 10.00–10.45

Brännö Rödsten kl. 11.00–11.45

Köpstadsö kl 12.20–12.45

Styrsö Bratten kl. 13.00–13.45

Donsö kl. 14.00–14.45

Vrångö kl. 15.00–15.45

ANNONS