Under se senaste dagarna har röstkorten början dimpa ner i brevlådorna. Nu uppmärksammar även Göteborgs stad valet genom att smsa 90 000 personer.
Under se senaste dagarna har röstkorten början dimpa ner i brevlådorna. Nu uppmärksammar även Göteborgs stad valet genom att smsa 90 000 personer. Bild: Janerik Henriksson/TT

Göteborgs stad skickar sms för att öka röstandet i EU-valet

Idag får tiotusentals slumpvis utvalda göteborgare ett sms från kommunen. Med en påminnelse om att rösta i EU-valet hoppas Göteborgs stad få upp valdeltagandet.
– Lyckas vi få fler att rösta nu så ökar deras benägenhet att delta i framtida val och andra demokratiska processer, säger Aldina Mehmedovic på Göteborgs Stad.

ANNONS
|

”Hej! Nu kan du förtidsrösta till EU-valet.”

Det meddelandet kommer idag att skickas ut i sms till 90 000 slumpvis utvalda Göteborgare. Idag öppnar nämligen förtidsröstandet för EU-valet och Göteborg stad vill att fler deltar.

Vid förra EU-valet 2019 röstade 55,3 procent av de röstberättigade i Sverige. Det är betydligt lägre jämfört med riksdagsvalet, nu senast 2022, då 84,2 av svenskarna som fick rösta gjorde det.

– Vi ser att det är väldigt viktigt att försöka sprida information inför valet och samtala med människor om varför just det här valet är viktigt, säger Aldina Mehmedovic, planeringsledare på förvaltningen för demokrati och medborgarservice på Göteborgs Stad.

ANNONS

Sms-utskicken kommer sen att upprepas till samma personer dagen före valdagen.

Valambassadörer ska sprida kunskap

Men det är inte bara sms som ska få göteborgarna att ta sig valurnorna. Man har även satsat på att utbilda valambassadörer som ska engagera specifika grupper så som yngre, äldre, personer med funktionsnedsättning och boende i områden där det tidigare varit lågt valdeltagande. Det är en strategi som man använde även vid det allmänna valet 2022 och som då blev en stor framgång.

– Vid utvärderingen efter valet 2022 sa en tredjedel av de som pratat med valambassadören att de gick och röstade tack vara det samtalet, säger Aldina Mehmedovic.

Dessa ambassadörer kommer synas i filmer på sociala medier och på olika evenemang under veckorna fram till valet så som Hammarkullefestivalen och under Tynneredsdagen. Det rör sig även på stan för att prata med människor och informera om valet.

– De ska täcka hela staden, men det är klart att de främst jobbar i områden där vi sett lågt valdeltagande och där vi ser att vi behöver jobba mer face to face, säger Aldina Mehmedovic.

”Många vill förstå”

Än så länge har man märkt att de som pratar med valambassadörerna är tacksamma för informationen och att de ofta är mer positivt inställda jämfört med valet 2022. Det är svårt att säga med säkerhet om det beror på att det är EU-val, men man har märkt att det behövs mer information just i år.

ANNONS

– Det är många som efterfrågar information. Många vill förstå väldigt konkret om hur EU-valet påverkar oss i Göteborg, och just den kopplingen är inte så enkel att förstå så vi jobbar med att konkretisera och ge exempel, säger Aldina Mehmedovic.

Förhoppningen är så klart att sms och samtalen ska få upp valdeltagandet, men Aldina Mehmedovic erkänner att det varit svårt att se något orsakssamband när man kollat på tidigare års insatser.

– Det är väldigt många olika faktorer som bestämmer huruvida någon röstar eller inte, men vi hoppas så klart att det här arbetet kan påverka och få vissa i alla fall att faktiskt gå och rösta.

Men hon tycker ändå att det är viktigt att försöka få folk att komma igång med röstandet.

– Lyckas vi få fler att rösta nu så ökar deras benägenhet att delta i framtida val och andra demokratiska processer, säger hon.

LÄS MER:Allt du behöver veta inför EU-valet

LÄS MER:Unga röstar – om föräldrar röstar

LÄS MER:Tusentals göteborgare kontaktas för deltagande i medborgarråd

LÄS MER:Politiskt våld oroar inför EU-val

ANNONS