Tusentals göteborgare kontaktas för deltagande i medborgarråd

De närmaste dagarna skickar Göteborgs stad ut 5 000 sms och 2 000 brev till slumpmässigt utvalda göteborgare. Ett av landets första kommunala medborgarråd ska sättas ihop där miljö- och klimatfrågor i kommunen ska diskuteras.

ANNONS
|

Idén kom som ett så kallat Göteborgsförslag för ett par år sedan. Därefter har arbetet fördjupats och förberetts innan det nu blir verklighet.

– Frågan har aktualiserats när man märkt att vi behöver öka delaktigheten med fler demokratiska former än allmänt valdeltagande. Man pratar om ”mellan valen-aktiviteter”. Det ligger en kraft i det, säger Kristina Eberth, planeringsledare på demokrati och medborgarservice i Göteborgs Stad.

Metoden används i stora delar av världen och går ut på att i grupp träffas och diskuterar en fråga på djupet för att få medborgarnas syn på olika komplexa utmaningar i samhället.

– Det är en välbeprövad metod, men inte i Sverige. Det blir det första medborgarrådet i Göteborg. Tidigare i dag fick vi veta att vi inte var först i Sverige. Det trodde vi. Det finns tydligen ett medborgarråd i Knivsta, säger Kristina Eberth.

ANNONS

Ska spegla ett ”mini-Göteborg”

I dagarna kontaktas totalt 7 000 slumpmässigt utvalda göteborgare, över 16 år, som erbjuds att anmäla sitt intresse att delta i medborgarrådet. Därefter görs ett representativt urval och ur det lottas 30 personer fram som ska spegla ett ”mini-Göteborg”.

– Vi tittar till exempel på kön, ålder, utbildningsnivå och var man bor för att få en spegling av befolkningen, säger Kristina Eberth.

I Irland har medborgarråd inrättats för att diskutera abortfrågan, där deltagare från båda sidor valts ut aktivt. I Göteborg stads första medborgarråd uppmuntras olika syn på klimatfrågan, även om till exempel klimatförnekare inte aktivt kommer att väljas ut.

– Nej, på grund av GDPR vill och kan vi inte samla in den typen av svar.

Behöver man vara klimatexpert för att vara med?

– Nej, det krävs inga förkunskaper i ämnet, men att man är intresserad och nyfiken på metoden och frågorna i sig, säger Kristina Eberth.

Ger rekommendationer till politikerna

Medborgarrådet träffas tre lördagar under våren för att diskutera frågor som rör klimat och miljö på djupet. Rådets rekommendationer kommer sedan presenteras för miljö- och klimatnämnden.

– Det blir väldigt spännande att se hur det här blir. 30 personer är inte så många så vi testar det i liten skala och utvärderar sedan om vi tycker det passar och kan användas för andra frågor i staden, säger Kristina Eberth.

ANNONS

Går det att komma med i medborgarrådet om man inte tillhör de 7000 slumpmässigt utvalda?

– Nej, då får man i stället lämna ett Göteborgsförslag.

Göteborgsförslaget

  • Vem som helst kan lämna ett förslag på vad som kan göra kommunens arbete bättre.
  • Under 90 dagar ligger förslaget på kommunens hemsida där det går att rösta.
  • Förslag som får 200 röster eller mer skickas vidare till ansvarig nämnd.

Källa: Göteborgs stad

LÄS MER:Nya sorteringskrav på göteborgarnas matavfall

LÄS MER:Så ska stadens pengar för nästa år fördelas

LÄS MER:Havsbaserad vindkraft utanför Öckerö ska gå till Volvo

ANNONS