Vy över Göteborg, staden som toppar rankingen om hållbarhet.
Vy över Göteborg, staden som toppar rankingen om hållbarhet. Bild: Robin Aron

Göteborg toppar lista över världens mest hållbara städer

Göteborg är världens mest hållbara stad – för sjunde gången i rad. Det framkommer av en nyligen publicerad jämförelse av 100 destinationer världen över.
– För oss i Göteborg betyder det ganska mycket, säger Katarina Thorstensson, hållbarhetsstrateg på Göteborg & Co.

ANNONS
|

Det är organisationen Global Destination Sustainability Movement med säte i Barcelona som årligen genomför en jämförelse mellan destinationer över hela världen. Det har de gjort sedan 2016.

Varje stad bedöms och poängsätts utifrån ett 70-tal kriterier kopplat till städernas hållbarhetsprestanda inom turism- och evenemangsbranschen.

Det ger sedan ett index som destinationsmålen sinsemellan rankas efter.

I den senaste rankingen återfinns två svenska städer topp tio, dels Stockholm, som hamnar på tionde plats, dels Göteborg, som toppar hela listan.

Världens tio mest hållbara destinationer

Här är Global Destination Sustainability Index för 2023:

Göteborg, Sverige 94,64

Oslo, Norge 92,46

Köpenhamn, Danmark 91,73

Helsingfors, Finland 90,49

Bergen, Norge 90,15

Århus, Danmark 88,64

Ålborg, Danmark 87,70

Glasgow, Skottland 87,47

Bordeaux, Frankrike 87,10

Stockholm, Sverige 86,47

Källa: Global Destination Sustainability Index

”Kan vara svårare i en storstad”

Det är sjunde gången som Göteborg hamnar överst när Global Destination Sustainability Movements hållbarhetsindex tas fram. Staden har toppat rankingen 2016, 2017, 2018, 2019, 2021, 2022 och 2023, det vill säga varje år.

ANNONS

– Vi har jobbat med frågan länge och har kommit rätt mycket längre än många andra destinationer. Sedan ska man självklart vara ödmjukhet att alla affärer och destinationer har sina utmaningar. I en storstad kan det vara svårare att få till ett resultat på samma sätt, säger Katarina Thorstensson på Göteborg & Co.

Det påverkar indexet

Städernas hållbarhet mäts ur tre dimensioner: ekologisk, social och ekonomisk. Förutom besöksnäringens engagemang bedöms också hur städerna jobbar med hållbarhetsfrågor i stort.

Bland de bedömda kriterierna märks utsläpp av växthusgaser, återvinning, tillgänglighet, inkludering, trygghet och säkerhet, både hos offentliga och privata aktörer.

Det kan röra sig om antalet hållbarhetscertifierade hotell, restauranger och anläggningar, men även antalet cykelvägar.

Så görs bedömningarna – styrs från Barcelona

Hon beskriver beräkningssystemet som sinnrikt, där varje kriterium fylls i av den egna staden och sedan skickas in för bedömning och jämförelse.

– Det är inte någon som kommer hit. Det är heller inte så att vi skriver att ”det här har vi”. Man måste verifiera allt med bevis eller underlag, säger hållbarhetsstrategen.

Hon tillägger:

– Bedömningen av all rapportering är väldigt noggrann. Inför senaste året beslutade de att det är samma personer som ska granska topp tio eller topp 20, så att allt görs på ett likartat sätt. De är angelägna om att de ska vara neutrala, transparenta och trovärdiga. Det är hela deras affär.

Varför ingår inte fler än de 100 städer som är med?

– Det är fortfarande ett ganska ungt index. Det har funnits i sju år, även om det är ett robust system, är det fortfarande ganska ungt. Vi var tidigt ute.

ANNONS

Betyder det något att ligga överst på en sådan här lista?

– För oss i Göteborg betyder det ganska mycket. Vi är ingen huvudstad. Vi har inget Eiffeltorn eller kinesisk mur. Det vi märker är att intresset för hållbarhetsfrågor växer för varje år.

Katarina Thorstensson bedömer att för att placera sig högt på listan krävs ett engagemang på bredden, i hela destinationens ekosystem, där det offentliga, privata och destinationsorganisationen samverkar.

Fotnot: 2020 gjordes inget index på grund av corona.

LÄS MER:Göteborg med på lista över bästa resmålen 2023

LÄS MER:Rekordmånga kryssningsfartyg till Göteborg – än fler 2023

LÄS MER:Alla älskar Göteborg – det känns la fint

ANNONS