Upper House i Gothia Towers förlorar sin stjärna i Guide Michelin 2020. Övriga fem enstjärniga göteborgsrestauranger behåller dock sina.
Upper House i Gothia Towers förlorar sin stjärna i Guide Michelin 2020. Övriga fem enstjärniga göteborgsrestauranger behåller dock sina. Bild: Anna von Brömssen

Göteborg tappar en stjärna på restauranghimlen

Sex göteborgsstjärnor blev till fem. Det står klart efter att det avslöjats vilka restauranger som tar plats i den anrika Guide Michelin för 2020.
– Det är det bästa betyg som du kan få inom restaurangbranschen, säger Niclas Yngvesson från Bhoga som fick behålla sin stjärna för sjätte året i rad.

ANNONS
|

Det har varit en nervös måndag för många som jobbar på eller driver restauranger i Norden. I en livesänd gala från norska Trondheim avslöjades till sist under kvällen vilka som förärats med nya stjärnor i den prestigefyllda Guide Michelin.

För Göteborg blev det inga nya stjärnor. Däremot föll en ifrån. Något som var känt sedan tidigare då Upper House i Gothia Towers har stängt sin fine dining-del.

Kvar för 2020 finns alltså fem restauranger med varsin stjärna – Thörnströms kök, Restaurang 28+, SK Mat & Människor, Koka – och Bhoga, som Niclas Yngvesson öppnade tillsammans med Gustav Knutsson 2012.

ANNONS
Niclas Yngvesson och Gustav Knutsson från restaurang Bhoga. Arkivbild.
Niclas Yngvesson och Gustav Knutsson från restaurang Bhoga. Arkivbild. Bild: Per Wahlberg

Två år senare förärades restaurangen på Norra Hamngatan med en stjärna för första gången. Även om han tycker att allt har känts bra under året andades han ändå ut när beskedet kom att de behåller sin stjärna.

– Man ligger på en bra nivå och försöker höja det hela tiden – men in i det sista vet man inte förrän det står där på tavlan. Då kan man andas ut ett år till. Det är en kvalitetsstämpel på att vi håller en bra nivå. Det blir också som en uppfriskning för personalen att veta det.

LÄS MER:Göteborgs bästa restauranger – GP listar recensionerna med högst betyg

"Bästa betyget"

Just personalen lyfter han fram som den viktigaste bakomliggande faktorn.

– Det blir ett betyg på dem också. Det är inte bara viktigt för mig och Gustav. Det är en eloge till dem.

Han menar att en stjärna i Guide Michelin utmärker sig bland de olika guider och recensioner som finns att tillgå. För Bhoga märks det främst genom en stor andel internationella gäster.

– Det är det bästa betyg som du kan få inom restaurangbranschen. Nästan alla vet vad det innebär oavsett om man är matintresserad eller inte. Jag tittar själv efter det när jag är ute och äter.

Vad krävs för att få ytterligare en stjärna?

ANNONS

– Det är en bra fråga. Vi öppnade för att vi ville ha mycket folk och laga vår mat. Det visade sig att det var ett så bra koncept att Guiden gillade det. Men vi utvecklas hela tiden. Bhoga i dag är inte samma krog som för sju och ett halvt år sedan. Men man behöver nog höja kvaliteten ytterligare och lägga ner ännu mer tid på jobbet. Vi har båda familj vilket tar sin tid. Men får vi ha kvar vår duktiga och engagerade personal tror jag att vi kommer få behålla vår stjärna länge.

LÄS MER:Restauranger som öppnat i Göteborg 2019

Fakta: Svenska krogar med stjärnor 2020

Tre stjärnor:

Frantzén, Stockholm

Två stjärnor:

Vollmers, Malmö

Daniel Berlin, Skåne-Tranås

Oaxen Krog, Stockholm

Gastrologik, Stockholm

Aloë, Stockholm

En stjärna:

Bhoga, Göteborg

28+, Göteborg

Thörnströms Kök, Göteborg

Koka, Göteborg

SK Mat & Människor, Göteborg

Agrikultur, Stockholm

Sushi Sho, Stockholm

Ekstedt, Stockholm

Operakällaren, Stockholm

Etoile, Stockholm

SAV, Malmö

PM & Vänner, Växjö

Källa: Guide Michelin

ANNONS