För sitt arbete med att skapa trygga områden i centrala Göteborg prisas nu staden. Arkivbild.
För sitt arbete med att skapa trygga områden i centrala Göteborg prisas nu staden. Arkivbild. Bild: Robin Aron

Göteborg är årets Purple flag-stad – lyser lila i en vecka

På tisdagen stod det klart att Göteborg prisas som årets Purple flag-stad. Som följd kommer stora delar av Göteborg lysas upp i lila – i en hel vecka.
– Det är ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Lena Dalerup, vd vid Innerstaden Göteborg.

ANNONS

Ett politiskt beslut 2017 la grunden till utmärkelsen som nu tillfallit staden. Göteborg valde då att anamma Purple flag-projektet, som syftar till att skapa bättre och tryggare områden i Sveriges innerstäder för invånarna att vistas i.

För Göteborgs del har det inneburit ett ökat fokus på säkerhetsarbete i och kring områdena Nordstan, Fredstan och Lilla Bommen, samt Västra Nordstan sedan 2020.

Arbetsmetoden utgår från att en bred samverkan gör skillnad och aktörer som bostadsägare, verksamheter, kommunen och rättsväsendet har därför gått samman för att motverka otrygghetskänslan som tidigare rått i de centrala delarna av staden.

Lena Dalerup, vd för föreningen Innerstaden Göteborg.
Lena Dalerup, vd för föreningen Innerstaden Göteborg. Bild: Carina Gran

– Det inkluderar alla som berörs i ett område, fastighetsägare, verksamheter, civilsamhället, boenden, Göteborgs stad och polis. Tillsammans gör vi en lägesbild, som sen blir en åtgärdsplan att arbeta med successivt och metodiskt, säger vd Lena Dalerup och fortsätter:

ANNONS

– Åtgärderna kan vara allt från belysning till ombyggnation och att skapa liv och rörelse.

”Det känns fantastiskt”

Arbetet inkluderar även polis och väktare, som sedan initiativstarten jobbat mer aktivt med områdena i fråga och pressat ner mängden anmälda brott. Till hösten kommer staden dessutom starta upp en ny samverkanslokal för alla parter som ingår – mitt på Drottningtorget, i den lilla runda byggnaden som hittills huserats av Västtrafik.

På Svenska stadskärnors årskonferens i tisdags prisades arbetet, då Göteborg utsågs till årets Purple flag-stad.

– Det känns fantastiskt. Det är ett kvitto på att vi är på rätt väg och att samverkan gör skillnad, säger Lena Dalerup.

Som följd har man beslutat att lysa upp olika platser i färgen lila, som är tänkt att spegla skymningsljuset. Byggnader och platser som lyses upp inkluderar Hisingsbron, andra broar i centrala Göteborg, Gothia Towers, Nordstan, Scandinavium, Götaplatsen och Brunnsparken.

– Det började lysa igår (tisdag) redan, kvart över tio tändes lamporna när vi fick reda på att vi var utvalda. Det kommer att lysa i en vecka framöver, säger Lena Dalerup.

LÄS MER:Ungdomarna vann kampen och gjorde Grönsakstorget bilfritt

LÄS MER:Stort antal linjer dras in i sommar

LÄS MER:Vårdförbundet varslar om strejk från 4 juni

ANNONS