Göteborgarna kommer att behöva stå ut med indragna hållplatser och ändrade resvägar i sommar.
Göteborgarna kommer att behöva stå ut med indragna hållplatser och ändrade resvägar i sommar. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Stort antal linjer dras in i sommar

Spår och hållplatser ska underhållas i sommar, vilket betyder att många linjer ställs in mellan juni och september.
Bland annat går inga spårvagnar över Hisingsbron – eller till Mölndal.

ANNONS
|

Den kan bli bökigt för den som tänkt åka spårvagn i sommar. För från perioden 14 juni till 2 september pågår en rad arbeten över hela staden som gör att linjer dras in eller leds om. Det är en del av den årliga drift- och underhållsplan som Västtrafik upprättat tillsammans med Göteborgs Stad.

– Och de största arbetena gör vi på sommartid, eftersom vi har ett minskat resande då. Skolorna är stängda och många är på semester. Då passar vi på att göra de jobb som måste göras, säger Tammo Oveissi, avdelningschef för trafikomläggning på Västtrafik.

Bland annat kommer Brunnsparken – den göteborgska kollektivtrafikens hjärta – att påverkas under nästan två månaders tid. Såväl bussar som spårvagnar kommer då att behöva köra andra vägar, och för några linjer blir hållplatsen helt indragen.

ANNONS

Dessutom kommer hållplatserna Grönsakstorget och Domkyrkan dras in helt under en period.

– Där har man ingen möjlighet att åka, utan vi hänvisar till Kungsportsplatsen dit trafiken flyttas över, säger Tammo Oveiss.

Stopp för spårvagnar – mitt under Gothia Cup

Den relativt nybyggda Hisingsbron kommer också att stängas för spårvagnstrafik under en knapp månad i sommar. I stället är resenärer hänvisade till ersättningsbussar mellan Nordstan och Hjalmar Brantingsplatsen. Hållplatsen Frihamnen dras dock in helt under perioden – och Tammo Oveissi konstaterar själv att spårvagnstrafiken över bron stoppas under en intensiv period.

– Det är under samma period som vi har Gothia Cup och Partille Cup, och dessutom ett evenemang i Frihamnen som heter Vi som älskar 90-talet. Så man får räkna med lite längre restid där, framför allt från fastlandet mot Hisingen.

Och till Frihamnen går det inte att åka alls?

– Nej, precis. Så man får ta sig dit själv. Och det är lite därför vi passar på att göra det under sommaren, när vädret tillåter att man promenerar eller cyklar.

Tammo Oveissi, avdelningschef trafikomläggning.
Tammo Oveissi, avdelningschef trafikomläggning. Bild: Eddie Lothman

Även hållplatserna Domkyrkan och Grönsakstorget i centrala Göteborg kommer att dras in som en följd av underhållet. Spårvagnstrafiken mellan Gamlestaden och Bergsjön, samt Angered kommer att påverkas kraftigt – dock endast mellan 22 och 04 på natten.

ANNONS

Att ta sig till Mölndal med spårvagn kommer inte heller vara möjligt under ett par veckor i augusti. Bussar kommer att ersätta.

Tammo Oveissi hoppas att sommarens resenärer inte ska bli alltför irriterade över de ändrade eller inställda linjerna i sommar.

– Det kommer att vara vi ha begränsad framkomlighet. Så vi uppmanar resenärer att söka sin resa i appen och att ha förståelse och räkna med att det blir lite längre restider under den här perioden.

Så påverkas spårvagnstrafiken i sommar

9-14 juni: Angered

Inga spårvagnar kör mellan Gamlestaden och Angered under nattetid. Buss 4E ersätter istället på sträckan. Detta gäller mellan klockan 22:00-04:00.

16-20 juni: Beväringsgatan

Inga spårvagnar kör mellan Gamlestaden och Kortedala/Bergsjön under nattetid. Buss 11E ersätter istället på sträckan. Detta gäller mellan klockan 22:00-04:00.

24 juni- 21 juli: Hisingsbron

Ingen spårvagnstrafik kör över Hisingsbron. Istället går ersättningsbussar mellan Nordstan och Hjalmar Brantingsplatsen. Spårvagnslinje X kör mellan Hjalmar Brantingsplatsen och Länsmansgården. Ersättningsbuss 6E kör mellan Nordstan och Hjalmar Brantingsplatsen. Hållplats Frihamnen är helt indragen.

16 juni- 4 aug: Brunnsparken

Kollektivtrafiken kör andra vägar i Brunnsparken. Detta gäller i olika etapper från 16 juni till 5 augusti. Detta påverkar både buss- och spårvagnstrafiken. Några linjer kör från nya hållplatslägen och för några linjer är hållplats Brunnsparken helt indragen.

5 aug-2 sept: Grönsakstorget

Hållplatserna Domkyrkan och Grönsakstorget är indragna, vilket påverkar både bussar och spårvagnar som kör andra vägar vid Grönsakstorget.

5-19 aug: Elisedal/Liseberg södra

Spårvagnstrafiken mellan Liseberg södra och Mölndal är inställd. Ersättningsbuss 4E kör mellan Heden, Korsvägen och Mölndal. Även linje 86 påverkas i riktning mot Frölunda.

Källa: Västtrafik.

ANNONS