Bild: Olof Ohlsson
Ex-nazist. Peter Sundin var i sin tidiga ungdom medlem i nazistiska grupperingar, bland andra Svenska motståndsrörelsens ungdomsförbund. Nu jobbar han mot den våldsbenägna extremismen och var på plats under gårdagens demonstration för att dokumentera
Bild: Olof Ohlsson Ex-nazist. Peter Sundin var i sin tidiga ungdom medlem i nazistiska grupperingar, bland andra Svenska motståndsrörelsens ungdomsförbund. Nu jobbar han mot den våldsbenägna extremismen och var på plats under gårdagens demonstration för att dokumentera

Ex-nazisten: "Att folk fortfarande kan tro på det där"

Det är med en känsla av overklighet ex-nazisten Peter Sundin tittade på demonstrationen i Göteborg. - Att folk fortfarande kan tro på det där, säger han när NMR börjar sin vandring genom industriområdet i Mölndal.

ANNONS
|

Peter Sundin är värmlänningen som anslöt sig till en nazistisk gruppering som 15-åring och blev kvar i den miljön i sex år.

Nu har åren gått, han har med professionell hjälp kommit ur de hatiska tankarna och arbetar på Brottsförebyggande centrum i Karlstad för att hjälpa andra att inte fastna i nazismen som han själv gjorde.

Tillsammans med kollegan Lars Stiernelöf, samordnare mot våldsbejakande extremism i Värmland, tog han bilen till Göteborg tidigt på lördagmorgonen. Avsikten var att spana efter personer från hemtrakterna som åkt hit för att gå med i demonstrationen.

Läs mer:35 personer gripna efter våldsamma sammandrabbningar

ANNONS

Vi träffas vid middagstid på Heden, där tusentals motdemonstranter redan samlats. Vi går mot Sten Sturegatans början vid Scandinavium där NMR-demonstranterna har sin samlingsplats.

Där genomför en liten grupp anarkister, under flaggan 'Allt åt alla' och försedda med uppblåsta badleks-krokodiler, ett försök att bryta sig in mot nazisternas samlingsplats. Försöket slås tämligen enkelt tillbaka av poliserna på plats.

Inga NMR-demonstranter dyker upp och klockan 13.10 ser Peter Sundin på nazisternas egen webbkanal att de rullar ut sin banderoll och börjat gå från Ica-maxis parkeringsplats i Mölndal.

– De har svarta kläder och inte sina vita skjortor och gröna slipsar på sig. Så var de också klädda i Kärrtorp. De har då lättare för att slåss, säger Peter Sundin, som också noterar att det dinglar hjälmar i sköldbärarnas bälten.

–Det är något nytt.

Läs mer:ANALYS: Det kändes som staden var belägrad

Antirasistdemonstrationen i Kärrtorp i december 2013 attackerades av flera tiotals anhängare till Svenska motståndsrörelsen, samma organisationen som nu marscherar under namnet NMR.

– Alla de fyra sköldbärarna som går längst fram, framför banderollen, var också med i Kärrtorp, säger Peter Sundin när han tittar vidare på filmen där NMR-tåget rör sig genom Gårda.

Han och Lars Stiernelöf tittar intresserat på live-filmen, där deltagarna rör sig med flaggorna hoprullade mot den förväntade samlingsplatsen, där vi befinner oss. De känner igen en handfull män från Värmland.

ANNONS

– Jo, om jag inte hade lämnat den miljön så hade jag nog gått där med dem i dag, säger Peter Sundin.

Han deltog i flera av Salemmarscherna, som var det tidiga 2000-talets stora rasistiska manifestationer. Han kommer ihåg känslan han hade och tror att nazisterna som tågar i Göteborg känner likadant:

– Det var vi mot världen. Gemenskapskänslan och känslan av brödraskap var total och man hade ett väldigt adrenalinpåslag.

Denna mix gör en organisation som NMR så våldsam.

– De övar på konfrontation i sina sköldträningar. Och för naziströrelsen är Göteborg klassisk mark. Smäller det nånstans, så smäller det här, säger Peter Sundin.

Läs mer:Överlevaren slapp se nazisterna

Vid 14-tiden blir det uppenbart att den tillståndsgivna mötesplatsen inte kommer att användas. Då släpper polisen avspärrningarna kring Sten Sturegatans början. Då har flera tiotal NMR-anhängare försökt bryta sig ur den väg som polisen anvisat för dem och blivit omhändertagna. Resten av gruppen är inringad utanför Focus.

Sundin och Stiernelöf tar sig till garaget vid Focus.

– Vi stod och tittade på dem en stund men det hände inget så vi begav oss av hemåt, säger Peter Sundin.

Antalet NMR-demonstranter uppskattas ha varit mellan 500 och 700, en bra bit från det antal nazistorganisationen på förhand räknat med.

ANNONS

– Jag är inte förvånad. Det finns troligen inte fler som är beredda att ställa upp på NMR:s extrema politik och framtoning. De kan knappast vara nöjda med resultatet av dagen, även om de alltid vrider och vänder på allt för att ingjuta hopp i sina anhängare, säger Peter Sundin, vid 17-tiden på väg hem till Värmland.

ANNONS