Drottning Silvia i Göteborg – träffade superdonatorn Ruth

På tisdagen besökte drottning Silvia Göteborg. Då passade hon på att träffa 95-åriga Ruth Arkby, superdonatorn som skänkt flera miljoner till de sjuka barnen på Drottning Silvias barnsjukhus.
– Det här trodde jag aldrig skulle hända, säger Ruth om mötet.

ANNONS
|

Efter ett långt och innehållsrikt liv sålde göteborgaren Ruth Arkby, 95, sin barndomsgård i Håverud i Dalsland häromåret.

Då hon inte har några egna barn beslutade hon sig för att donera hela 3,5 miljoner kronor till Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barnsjukhus.

– Där tycker jag att pengarna gör mest nytta. Barnen har ju hela livet framför sig. Jag tycker inte att man kan skänka pengar till något bättre, sa Ruth till GP när hon överlämnade en jättecheck till stiftelsen.

Det är den största donation som stiftelsen fått.

Går till sjukhusclowner, lekterapi och temarum

– Det gör jättestor skillnad för oss, säger Lisa Tisell, verksamhetsansvarig.

ANNONS

Stiftelsen ordnar bland annat med clowner, musikpedagoger till lekterapin, lekfulla vårdrum på barnakuten, lekplatser och syskonstödjare.

Ruth Arkby, som nu är 95 år, har tidigare varit på Drottning Silvias barnsjukhus för att se vad hennes pengar gått till, men på tisdagen fick rojalisten Ruth för första gången träffa drottning Silvia själv.

– Det här trodde jag aldrig skulle hända. Det ska bli väldigt spännande, men jag vet inte vad jag ska säga till henne, sa Ruth innan besöket.

Drottning Silvia: ”Jag ska också hälsa från kungen”

Mötet anordnades när drottningen var på Svenska mässan i samband med en konferens om Alzheimers och Parkinson på tisdagen.

– Det är väldigt trevligt att få träffas. Jag ska också hälsa från kungen och vi tackar båda för att ni har varit så generös och skänkt så mycket till Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barnsjukhus, sa drottning Silvia.

Ruth Arkby och drottning Silvia fick en kort pratstund då Ruth bland annat kunde berätta att en av hennes grannar från Dalsland, som var polis, hade varit med i poliseskorten när kungaparet varit på besök i Dalsland.

– Det här ska jag leva på länge, sa Ruth Arkby när det var dags för drottningen att åka.

– Jag också, replikerade drottning Silvia som också lovade att hälsa till kungen och kronprinsessan.

ANNONS

LÄS MER:94-åriga Ruth skänker två miljoner till barnsjukhuset

LÄS MER:Ny miljondonation från Ruth, 94, till barnsjukhuset

LÄS MER:Karin af Klintberg och Åsa Linderborgs dokumentärer om kungen

ANNONS