94-åriga Ruth skänker två miljoner till barnsjukhuset

Efter ett långt och innehållsrikt liv skänker Ruth Arkby, 94, en stor del av sitt arv till Drottning Silvias barnsjukhus. I veckan lämnade hon över en jättecheck till sjukhusets insamlingsstiftelse. Sedan blev det firande med gräddtårta och blommor.

ANNONS
|

Ruth Arkby föddes 1928 och växte upp på en gård i Håverud i Dalsland. Det var knapert emellanåt och långt till skolan för Ruth och hennes 11 månader yngre bror Erik.

– Det var inte som i dag, förstås, men vi hade det bra. Nu har min lillebror Erik gått bort. Han bodde kvar i vårt barndomshem i hela sitt liv, berättar hon.

Men Ruth flyttade hemifrån, till Göteborg, där hon utbildade sig och tog arbete som ekonomiansvarig på Eastman Kodak, som under sina expansiva år på 60-talet köpte upp svenska Hasselblads verksamhet för försäljning av kamerautrustning.

– De sålde såna där stora framkallningsmaskiner, som var längre än det här rummet, säger Ruth och pekar på väggen längst bort i den luftiga matsalen på äldreboendet i Västra Frölunda där hon bor i dag.

ANNONS

Hon berättar om hur det mångåriga samarbetet mellan företagen började, när Arvid Victor Hasselblad på sin bröllopsresa träffade Kodaks grundare George Eastman. Mötet slutade med att herrarna tog i hand på att Hasselblad fick generalagenturen för Kodaks produkter.

– Det var ett sådant där, vad heter det på engelska … gentlemen’s agreement. Och det höll i sig hela Victor Hasselblads liv.

LÄS MER:Sahlgrenskas toppmoderna barnsjukhus står nu klart

LÄS MER:Coronapandemin har stoppat drygt 1 900 barnoperationer på Drottning Silvias barnsjukhus

Delar drottning Silvias engagemang för barn

Arbetet på Kodak färgade av sig på Ruth, som under många år var en flitig hobbyfotograf.

– Jag har tagit enormt många bilder. Men nu har alltihop gått upp i rök. Jag kunde ju inte ta med mig alla albumen hit, konstaterar hon.

Ruths make dog för cirka 60 år sedan, och sedan dess har hon inte velat träffa någon annan, utan förblivit honom trogen. De skaffade inga barn. Men precis som drottning Silvia har Ruth ett stort engagemang för barnens bästa.

När barndomsgården var såld tog hon därför beslutet att skänka hela två miljoner kronor till Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barnsjukhus.

– Där tycker jag att pengarna gör mest nytta. Barnen har ju hela livet framför sig. Jag tycker inte att man kan skänka pengar till något bättre.

Pengarna går till terapihundar, clowner och mycket mer

Stiftelsen drivs av donerade medel, som används till att sätta guldkant på sjukhusvistelsen för barnen.

ANNONS

– Vi har verksamheter som terapihundar, syskonstödjare, clowner, musikstudio, akvarier och mycket mer, säger Lisa Tisell, verksamhetsansvarig på stiftelsen.

Vad betyder det för er att få en så stor donation?

– Det betyder enormt mycket. Vi på insamlingsstiftelsen jobbar ju för att skapa glädje för barnen på barnsjukhuset. En sån här summa kan göra stor skillnad, så det är helt fantastiskt.

För att fira den ovanligt stora donationen har Lisa Tisell och stiftelsens ordförande Palle Stenberg denna dag med sig gräddtårta till alla på Ruths avdelning. Ruth får blommor och överlämnar i sin tur en symbolisk jättecheck på ”2 000 000” kronor.

– Det här är nog den största donation som vi har fått, tror jag. Dessutom är det extra roligt att vi får chansen att komma hit och tacka personligen. Oftast får vi donationen efter att en person gått bort, säger Lisa Tisell.

Dan Borglin, Ruths gode man och den som har hjälpt till med allt pappersarbete kring donationen, inflikar:

– Jag tror att ni har lagt på flera år på Ruths liv i dag. Hon lever ju upp av det här, det är en glädjepunkt som lyfter hela avdelningen.

LÄS MER:Terapihunden Majken sprider glädje ihop med matte Anna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS