Terapihunden Majken beskrivs som energisk och glad – men också tålmodig och trygg.
Terapihunden Majken beskrivs som energisk och glad – men också tålmodig och trygg. Behöver någon lite extra närhet, en nos i knät, finns hon där och skapar lugn. "Majken älskar människor, det är därför hon passar så bra som social tjänstehund", säger matte Anna Barnö. Bild: Anna Edlund

Terapihunden Majken sprider glädje ihop med matte Anna

Hon hjälper de boende att komma ut, att träna balans, motorik och minne – vissa gånger i grupp men vid behov kan man även få den femåriga labradoren på remiss. Terapihunden Majken sprider lugn och glädje på sin arbetsplats, äldreboendet Villa Ekeberg.

ANNONS
|

Oro och ångest lindras när hon ligger bredvid – och behöver någon rörelseträna ställer Majken gärna upp på att bli klappad eller borstad.

– Det är bra på en massa olika sätt med hundar inom äldreomsorgen, konstaterar terapihunden Majkens matte Anna Barnö.

Skapar spontan rörelse

Anna, som jobbar som aktivitetsansvarig på Majkens arbetsplats äldreboendet Villa Ekeberg i Angered, är utbildad hälsopedagog och hundförare. Hon menar att en hund skapar spontan rörelse.

– Sätter man en hund bredvid en människa, då vill man klappa hunden – om man tycker om hundar vill säga. Annars fungerar det så klart inte. Det som också är häftigt med detta är att fokus flyttas från patienten till hunden. Fokus hamnar på Majken i stället för på sjukdomen eller på det som man har svårt att klara av.

ANNONS

Majken, iklädd sitt röda arbetstäcke, tittar nyfiket på oss. På grund av covid-19 har den femåriga labradoren inte jobbat på ett tag, men förhoppningen är hon snart ska vara tillbaka bland vännerna på äldreboendet.

– På demensvåningen brukar de boende inte minnas vad jag heter, men Majken kommer de ihåg, berättar Anna. Det är nästan magiskt. Jag var dit i somras utan Majken, då hade hon inte varit där sedan i mars. ”Var är hunden?” undrade några.

Majken, iklädd sitt röda arbetstäcke, och matte Anna.
Majken, iklädd sitt röda arbetstäcke, och matte Anna. Bild: Anna Edlund

Anna förklarar att hon skaffade Majken för att ha henne just som terapihund. När Anna för många år sedan drabbades av bröstcancer fann hon tröst i sin dåvarande hund som dessutom gjorde att hon kom ut på promenader och som betydde mycket i läkningsprocessen.

– Där och då såddes ett frö och när jag sedan utbildat mig tänkte jag ”en hund kan vara ytterligare ett element i det jag har att erbjuda”.

Älskar apportering

En vanlig arbetsdag deltar Majken oftast i en gruppaktivitet, exempelvis ett gymnastikpass, följt av en individuell insats hos någon av de boende – ”ett enkelt besök i socialt syfte kan vara nog så viktigt”. Sjömansspelet, det klassiska där man kastar prick med ringar, är ett av Majkens favoritarbetsredskap. Hon älskar apportering.

ANNONS

– Det spelet använder vi mycket, säger Anna. De boende får kasta och säga ”hämta” till Majken. Utöver rörelseträning har det en social effekt då vi träffas i grupp. Jag har också olika hundgodisgömmor som man kan träna fingrarna med.

Anna visar en portmonnä med dragkedja och en liten plåtburk med lock.

– En man hade som mål att efter en stroke få upp sin snusdosa – då tränade han med denna. Man kan också träna händer och fingrar genom att skära korv till Majken.

Målinriktade insatser

I de fall då boende på Villa Ekeberg får Majken på remiss handlar det om målinriktade insatser, kanske finns det ett behov av gång- eller balansträning.

– Det känns viktigt att få fram att det finns ett syfte i allt vi gör, fortsätter Anna. Många kanske tänker ”vi kan väl ha en hund på boendet som går runt där lite”, men Majken springer inte omkring på Villa Ekeberg. Hon deltar i planerade insatser och aktiviteter. Det ligger mycket träning bakom.

LÄS MER:Diabeteshunden Rambo ger Veronica trygghet dygnet runt

Ibland kan dock Majkens arbetsuppgift bestå i att endast mysa vid tv-soffan. En hundnos i knät ger en känsla av trygghet.

– ”Åh vad härligt med hund, det känns som hemma”, sa en av de boende en gång. Majken skapar ett lugn i rummet, det är jättefint – och att känna värmen från en hund fyller en funktion som inte går att få på annat sätt.

ANNONS
Majken är utbildad via Svenska Terapihundskolan.
Majken är utbildad via Svenska Terapihundskolan. Bild: Anna Edlund

Anna berättar vidare om en kvinna som hon och Majken tidigare besökte regelbundet på uppdrag av en god man. Kvinnan var ensam utan några anhöriga men hon älskade djur. Att få träffa Majken blev betydelsefullt.

– Den här kvinnan var svårt kognitivt sjuk. Men jag minns hur hon sa ”tänk att ni kommer och hälsar på mig!”.

LÄS MER:Under Johans ledning tränar polishunden Håkan för att rädda liv

Majken, som är utbildad via Svenska Terapihundskolan, är dessutom så kallat läsombud tillsammans med Anna.

– Terapihundskolan och Myndigheten för tillgängliga medier gick ihop och tog fram en utbildning för Läsombud med hund. Har man en demenssjukdom kan man ha det svårt med oro, men ligger Majken i knäet under tiden jag högläser blir det lättare att stanna i situationen.

Majken klarade testet

I nästa andetag förklarar Anna att sociala tjänstehundar kvalitetstestas vartannat år. När vi träffas har Majken just fått godkänt för ytterligare två år i tjänst.

– Man kontrollerar att färdigheterna sitter, att hunden håller måttet. Men framför allt tittar man på om hunden fortfarande tycker att jobbet är roligt. Majken älskar människor, det gör hon verkligen. Det är därför hon passar så bra som social tjänstehund.

Fotnot: För den som vill följa Majkens arbete så har hon ett eget konto på Instagram: terapihunden_majken.

ANNONS

Anna Barnö och Majken

Ålder: 52 respektive 5 år.

Familj: Annas make Christian samt hundarna Alice och Iris.

Bor: Hus på landet i Nol.

Gör: Hälsopedagog och hundförare. Terapihund på äldreboende.

Intressen: Anna tycker om att umgås med vänner och att löpträna med hundarna. Majkens favoritsysslor är äta, apportering och långa skogspromenader.

ANNONS