Ny miljondonation från Ruth, 94, till barnsjukhuset

Ruth Arkby, 94, skänkte i våras hela två miljoner kronor till barnen på Drottning Silvias barnsjukhus. Nu har hon besökt lekterapin för att se hur pengarna används – och donera ännu mer.
– Pengarna kan inte gå till något bättre än barnen, säger hon.

ANNONS
|

I våras skrev GP om Ruth Arkby, 94, som efter ett långt och innehållsrikt liv sålt sin barndomsgård i Håverud i Dalsland. Hon ville donera två miljoner av vinsten till något meningsfullt och valet föll på Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barnsjukhus. Det var den största donation som stiftelsen fått.

– Det gör jättestor skillnad för oss, säger Lisa Tisell, verksamhetsansvarig på stiftelsen, som drivs av donerade medel och jobbar för att sätta guldkant på sjukhusvistelsen för barnen.

Pengarna går bland annat till sjukhusclowner, syskonstödjare, musikstudio och stiftelsen står också för mycket av julpyntet på barnsjukhuset.

– Förra året ställde vi en stor gran i sjukhusets nya ljusgård. Nu vill vi addera något, så vi ska ta in en leverantör och se vad vi kan göra mer, säger Lisa Tisell.

ANNONS

Spela airhockey – och göra läxor

Stiftelsen bjöd in Ruth Arkby på en rundvisning för att hon skulle få se vad hennes pengar hjälper till med.

Under tisdagen rullade hon in med sin rullstol på lekterapins gröna golv, med gott om utrymme för rullstolsburna. Till och med lekstugan har en extra hög öppning så att barn med droppställning kan komma in.

I ett av rummen står Philip Larsson, 11 år, och spelar airhockey med sin mamma Sanna. Familjen är från Smålandsstenar och lekterapin blir en stunds avkoppling under långa dagar då storasyster är inlagd på sjukhuset.

– Det är jätteviktigt. Vi har varit mycket på rummet med Philips storasyster och han har velat gå hit hela dagen, säger pappa Lars.

Här finns också personal som hjälper patienter och syskon med läxorna, så att de inte halkar efter i skolarbetet.

Gör en ny jättedonation

I ett annat rum sitter Elin Rydenfält, 8 år, med sin pappa Kim och målar höstträd. Med en tops klär hon trädets grenar med massor av prickar i grönt, rött och gult. Även hon är syskon till en storebror som är inlagd.

– Vi gillade den gamla lekterapin också, men här finns ju ännu mer att göra. Det lättar upp besöket väldigt mycket, säger pappa Kim.

ANNONS

Under besöket avslöjar Ruth att hon gör ytterligare en donation till sjukhusets insamlingsstiftelse. Barnen får 1,5 miljoner kronor till. Ett lätt beslut, tycker Ruth.

– Jag är faktiskt förvånad över att det inte är fler som ger när de har, säger hon.

LÄS MER:94-åriga Ruth skänker två miljoner till barnsjukhuset

ANNONS