Reduktionsfisket började under måndagen och ska hålla på i en vecka. Man hade räknat med att fiska upp cirka tre och ett halvt ton totalt men redan efter två dagar har man överskridit den mängden.
Reduktionsfisket började under måndagen och ska hålla på i en vecka. Man hade räknat med att fiska upp cirka tre och ett halvt ton totalt men redan efter två dagar har man överskridit den mängden. Bild: Karl-Johan Bondeson

De fiskar för att minska algblomningen – över tre ton på två dagar

I måndags inleddes en stor fiskeinsats för att försöka minska övergödningen och därmed algblomningen i Vimmersjön.
– Allmänheten är varmt välkommen att hämta fisk. Kanske till middagen eller till katten därhemma, säger Maria Magnusson som är kommunekolog i Ale kommun.

ANNONS
LocationGöteborg, Ale kommun||

Det var under måndagen som Ale kommun påbörjade det så kallade reduktionsfisket vid Vimmersjön i Nödinge. Målet är att minska algblomningen i sjön, något som kommunen har haft stora problem med under flera år.

Vimmersjön är en populär badsjö men på grund av den omfattande algblomningen har där inte gått att bada i samma utsträckning som vanligt.

Maria Magnusson som är kommunekolog i Ale kommun förklarar att förhoppningen är att man genom det intensiva fisket ska kunna bidra till högre vattenkvalitet och en mer balanserad fiskfauna.

– Vi vill ändra ekosystemet i Vimmersjön. Om vi fiskar bort de mindre fiskarna kommer antalet djurplankton att öka. Dessa äter i sin tur växtplankton – algerna som blommar. Detta kommer att göra att vattnet blir klarare och risken för algblomningar och syrebrist minskar, säger Maria Magnusson.

ANNONS
Maria Magnusson som är kommunekolog i Ale kommun förklarar att man vill ändra ekosystemet i Vimmersjön för att få klarare vatten och förbättrad vattenkvalitet.
Maria Magnusson som är kommunekolog i Ale kommun förklarar att man vill ändra ekosystemet i Vimmersjön för att få klarare vatten och förbättrad vattenkvalitet. Bild: Karl-Johan Bondeson

LÄS MER:Brugd skapade uppståndelse vid Styrsö

LÄS MER:Se den ovanliga delfinen hoppa utanför västkusten

Långt över beräkningarna

Reduktionsfisket började under måndagen och ska hålla på i en vecka, något som även P4 Göteborg tidigare rapporterat om. Man hade räknat med att fiska upp cirka tre och ett halvt ton fisk totalt men den mängden uppnådde man redan efter knappt två dagar.

– Vi har fått upp över tre och ett halvt ton redan, så det är mycket mer än vad vi räknade med från början, säger Maria Magnusson.

För att ta upp fisken används ett stort fiskenät, även kallad not, på drygt tre hektar som dras över sjön.

De fiskar som plockats upp hittills är braxen, mört och småabborre. De större fiskarna, vanlig abborre och gädda, släpper man tillbaka direkt.

– Rovfiskarna kommer att behövas senare när vi har gett ekosystemet den här lilla knuffen. Vi hoppas att rovfiskarna ska kunna äta upp småfiskarna i framtiden, säger hon.

LÄS MER:Strandad haj räddad från Göteborgs skärgård

LÄS MER:Förmodad näbbval skjuten i Öckerö Hamn

Allmänheten är välkommen

Maria Magnusson förklarar att den största delen av fisken som plockas upp är tänkt att bli biogas och kommer därför att tas omhand av Renova. Men privatpersoner är välkomna att hämta fisk innan resten går till biogas. Det kostar ingenting.

– Vi finns tillgängliga för allmänheten så om du har en katt eller ska laga fisk till middag är du mer än välkommen att hämta fisk. Vi är tillgängliga på badplatsen vid sjön, säger hon.

ANNONS

För att hämta fisk kan man gå dit mellan klockan 11.30 och 16 de kommande dagarna. Om man vill passa båten rekommenderar Maria Magnusson att man är på plats just klockan 11.30 eller 15.30.

Alla är välkomna att hämta fisk vid Vimmersjön. ”Det har varit väldigt många människor här och många har hämtat braxen”, säger Maria Magnusson.
Alla är välkomna att hämta fisk vid Vimmersjön. ”Det har varit väldigt många människor här och många har hämtat braxen”, säger Maria Magnusson. Bild: Karl-Johan Bondeson
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS