Förmodad näbbval skjuten i Öckerö Hamn

En näbbval upptäcktes i går kväll när den simmade runt i Öckerö hamn. Valen var allvarligt skadad och behövde avlivas på plats.
– Vi var tvungna. Den mådde väldigt dåligt, säger Jan-Eric Bäck, inspektör på Miljö- och hälsa i Öckerö kommun.

ANNONS
|

Vid 20-tiden på lördagen upptäcktes vad man tror är en näbbval av allmänheten i Öckerö Hamn. Valen var påtagligt skadad då den simmade in i båtar och blödde från nos och stjärt. Räddningstjänsten och Miljö- och hälsa i Öckerö kommun ringdes till platsen för att ta hand om den.

– När vi kom fram hade den simmat lite längre ut, så vi åkte ut och tittade. Den låg med huvudet uppe på en bergskant och flämtade, säger Jan-Eric Bäck, inspektör på Miljö- och hälsa i Öckerö kommun.

Tillsammans med räddningstjänsten drog de in den till land och upptäckte en stor skada över kroppen. Skadorna var så allvarliga att valens liv inte gick att rädda. Miljö- och hälsa fattade då beslutet om att avliva den.

ANNONS

– Vi var tvungna att skjuta den. Den mådde väldigt dåligt, säger Jan-Eric Bäck.

Ovanlig art

Till en början trodde man att det rörde sig om en delfin. Enligt Johan Zetterlund på räddningstjänsten ska den uppskattningsvis ha varit över fyra meter lång. Efter att den avlivats försökte därför Miljö- och hälsa komma i kontakt med Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.

– Eftersom det är ett speciellt och ovanligt djur är det möjligt att de vill ha den för analysering. Vi fick inte tag på dem igår kväll, men det är de som bestämmer, säger Jan-Eric Bäck.

LÄS MER:Delfin jagade fisk vid båthamnen i Strömstad

Enligt Björn Källström, forskare vid Göteborgs Marinbiologiska laboratorium, så rör det sig troligtvis om en näbbval. Även om det är svårt att säga säkert utifrån bilderna.

– Den har dykt upp i Sverige förut. Man tänker att det inte finns så mycket valar runt i Sverige. Folk blir förvånade, men vi försöker vara ett nätverk som visar upp "kolla här!". Men fortfarande är det så pass ovanliga att man blir glad av att se en, säger han.

Enligt Miljö- och hälsa vet man inte vad som hänt djuret, men de misstänker att den blivit påkörd av en båt.

LÄS MER:Seglargymnasiet kom hem till Öckerö från Karibien

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS