Se den ovanliga delfinen hoppa utanför västkusten

För första gången på kanske 22 år har en livs levande, strimmig delfin upptäckts i västsvenska vatten. Under 10-talet har flera döda exemplar flutit i land längs västkusten – men nu har en hoppglad, strimmig delfin fastnat på film utanför Strömstad.

ANNONS
|

Det finns flera sorters delfiner som brukar besöka västsvenska vatten. Har man tur kan man få syn på vitnosade delfiner, sadeldelfiner, vitsidingar och öresvin, men även tumlare.

En som däremot är sällsynt utanför västkusten är den strimmiga delfinen. Trots det hoppade en för glatta livet utanför Nord Långö, Strömstad, i söndags.

– Det är en väldigt ovanlig sort det här, säger Kennet Lundin, marinbiolog och vetenskaplig intendent på Göteborgs naturhistoriska museum.

Senast den strimmiga delfinen sågs var 2016 men då handlade det om två delfiner som strandade på Onsalahalvön och dog kort därefter. Då skrev man att det var första gången den strimmiga delfinen upptäcktes i västsvenska vatten på 18 år. Senare samma år flöt ytterligare två döda i land: en utanför Falkenberg och en vid Mellbystrand.

ANNONS

LÄS MER:Späckhuggartrion dök upp vid fiskebåten

Det hoppglada exemplaret utanför Strömstad kan därför vara den första livs levande, strimmiga delfinen som har setts till i svenska vatten på över 20 år.

– De finns över hela världen men vi tror att de kommer söderifrån över Atlanten. Vi har börjat se under 2000-talet att det kommer in lite nya delfiner, säger Kennet Lundin.

– Det kan ha koppling till klimatförändringar när vi ser sydligare arter här.

”Det är en liten rackare”

Delfinen kan kännas igen på en strimma som går längs med sidan och en som går från ögat till bröstfenan. Jämfört med till exempel öresvin som kan bli tre, fyra meter långa är den strimmiga delfinen liten.

– Det är en liten rackare, hundrasjuttio centimeter, säger Kennet Lundin.

Kennet Lundin, marinbiolog och vetenskaplig intendent på Göteborgs naturhistoriska museum.
Kennet Lundin, marinbiolog. Bild: Privat

Den utanför Strömstad verkade vara ensam.

– Men de brukar vara i små grupper, så den kan ha gjort en liten avstickare. De som hittades 2016 var ett par, säger Kennet Lundin.

LÄS MER:Marcus genomförde avlidna hustruns drömseglats med döttrarna

Hur ser man delfiner på västkusten?

Varför hoppar delfinen upp ur vattnet då? Jo, enligt Kennet Lundin är den förmodligen nyfiken på båtarna runtomkring och hoppar helt enkelt för att få en bättre titt.

– Delfiner är också sociala djur som plaskar och har kul sinsemellan. Olika delfinarter plaskar olika mycket, en del gör akrobatiska grejer och snurrar. De kan också hoppa för att bli av med hudparasiter, säger Kennet Lundin.

ANNONS

Om man är sugen på att se delfiner utanför västkusten, hur ska man göra då?

– Vara ute till havs och ha en himla tur, skrattar Kennet Lundin, som trots sitt yrke aldrig har sett en levande strimmig delfin ute i det fria.

– Det är bara att gratta, hälsar han de lyckliga delfinspanarna utanför Strömstad.

Video: Delfinerna hängde på båten

Det är dock inte första gången som delfiner har synts i västsvenska vatten i år.

I april tog till exempel Joakim Larsson båten för att fiska utanför Orust och fick sällskap av ett gäng nyfikna vitnosade delfiner, som är vanligare än de strimmiga.

LÄS MER:Delfiner utanför Orust – se närkontakten i Joakims unika film

– Vi drog igång båten och körde i några knop. De hängde på, berättade han för GP.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS