Delfiner utanför Orust – se närkontakten i Joakims unika film

I onsdags tog Joakim Larsson båten ut i vattnet utanför Orust för en fisketur. Han fick för all del napp, men det var inte fångsten som gjorde dagen minnesvärd – flera delfiner fattade nämligen intresse för fiskesällskapet.
– Jag har fiskat här i många, många år, men aldrig sett delfiner förut, berättar Joakim.

ANNONS

När Joakim Larsson tog båten ut för att fiska, tillsammans med sin pappa och en vän, så förväntade han sig som mest en bra fångst. Det skulle visa sig att dagen skulle bjuda på något ännu bättre – en bit ut från Orust fick de syn på en liten flock delfiner.

– Jag har fiskat här i många, många år, men aldrig sett delfiner förut, säger Joakim Larsson och berättar hur delfinerna blev intresserade av besökarna och till och med simmade fram till båten.

– Så vi drog igång båten och körde i några knop. De hängde på! Så då tog jag fram kameran och filmade dem på någon halvmeters avstånd.

ANNONS

LÄS MER:Här flyter fågeln från Asien i en Göteborgssjö

Fick även årets första makrill

Han säger att delfinerna simmade med dem i runt tio minuter. Resten av dagen bjöd också trevliga överraskningar.

– Vi fick årets första makrill! Fast den låg i magen på en torsk, säger Joakim Larsson.

LÄS MER:Larm om orm visade sig vara ett gosedjur

"Fortfarande en sagolik tur att få se"

Delfinerna Joakim Larsson filmade var vitnosdelfiner. En delfinart som man börjat se mer av i västkustens vatten, säger Kennet Lundin, marinbiolog och vetenskaplig intendent på Göteborgs Naturhistoriska Museum.

– Det är den vanligaste delfinarten att se på västkusten, men den är fortfarande ovanlig. Men nästan varje år kan man se dem, säger han och fortsätter:

 Kennet Lundin, marinbiolog och vetenskaplig intendent på Göteborgs Naturhistoriska Museum.
Kennet Lundin, marinbiolog och vetenskaplig intendent på Göteborgs Naturhistoriska Museum. Bild: Privat

– I Sverige brukar de vara i små grupper, men nere vid till exempel Kanarieöarna kan de vara i flockar med upp till 1000 delfiner. Vi har börjat att skåda mer valar och delfiner, men det är fortfarande en sagolik tur att se dem!

LÄS MER:Här springer räven längs julskyltningen i centrum

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS