Centern utesluter toppnamn i Göteborg

Centerpartiet utesluter med omedelbar verkan Göteborgsdistriktets toppkandidat till riksdagen. Enligt uppgifter till partiledningen ska Mikail Yüksel ha försökt starta upp en skandinavisk gren till en turkisk högerextrem grupp.
– Detta hör inte hemma i Centerpartiet, säger distriktsordförande Emmyly Bönfors till GP.

ANNONS
|

Centerpartiets partistyrelse utesluter, med stor majoritet, Mikail Yüksel med omedelbar verkan.

Detta efter uppgifter inkommit till partiledningen att han ska ha haft kopplingar till den turkiska högerextremistiska organisationen Grå vargarna.

– Det har kommit uppgifter till vår partiledning att Mikail för fem år sedan, innan han var medlem i partiet, deltagit i ett arbete med att starta upp en underavdelning till Grå vargarna. Han har också tagit bilder med deras partiledare, säger Emmyly Bönfors, ordförande för Centerpartiet i Göteborg.

LÄS MER:"Förknippas med mycket politiskt våld"

Berättade efter anklagelser

Enligt Centerpartiets partisekreterare, Michael Arthursson, var det Mikail Yüksel själv som berättade om kopplingarna till Grå vargarna i samtal med medarbetare till Centerpartiet. Samtalen hölls efter att anklagelser riktats mot Yüksel under de senaste dagarna.

ANNONS

– Han har tidigare sagt att inga kopplingar finns. Nu medgav han att han deltog på ett möte för att bilda en ny gren för Grå vargarna i Skandinavien. Han visade också upp fotot där han poserade med deras ledare. Det hade han inte berättat om för oss i Centerpartiet, säger Michael Arthursson.

Är det bara dessa två kopplingar det handlar om?

– Det är det vi har kunnat belägga. Det är tillräckligt allvarligt för vår del. Grå vargarna är en högerextrem organisation som kopplas till politiskt våld.

Mikail Yüksel menar dock att han varit helt öppen mot Centerpartiet angående sin bakgrund och mötet med Grå vargarna.

– Jag tar starkt avstånd från alla politiska partier i Turkiet, säger han till GP.

LÄS MER: Yüksel: "Känner mig otroligt besviken"

Oväntat nominerad

Mikail Yüksel var Göteborgscenterns toppkandidat till riksdagen och även vice ordförande i distriktet. Han har varit mångårig medlem i partiet och mycket aktiv i Göteborg.

I samband med Centerpartiets nomineringsstämma, då Mikail Yüksel oväntat nominerades som Göteborgs toppkandidat till riksdagslistan före riksdagsledamoten Rikard Nordin, uppstod en strid inom partiet. Yüksel var inte föreslagen av nomineringskommitén, och det förekom spekulationer om att han hade kopplingar till Erdoganregimen i Turkiet eftersom hans far har varit politiskt aktiv och borgmästare i en turkisk stad, enligt Michael Arthursson.

ANNONS

Då hittade partiet inga belägg för anklagelserna

Kan röstas in på C-mandat

Under onsdagen öppnade förtidsröstningslokalerna i landet och på listorna i Göteborg står Mikail Yüksel under partiledaren Annie Lööf. Detta innebär alltså att det fortsatt går att rösta på honom i riksdagsvalet, trots uteslutning.

Kan det alltså bli så att han kan röstas in på ett centermandat?

– I teorin finns den risken ja, men då kommer han inte att vara en del av Centerpartiets riksdagsgrupp, säger Michael Arthursson.

Enligt Emmyly Bönfors har partiet börjat titta på åtgärder.

– Vi ska se om det går att trycka upp nya listor. Det finns en risk för att han får röster nu, men vi får laga efter läge.

Hur påverkar det förtroendet för Centerpartiet i Göteborg, han var ju er toppkandidat trots allt?

– Jag tycker det är viktigt att vi påtalar att detta inte hör hemma i Centerpartiet.

LÄS MER:En högst ovälkommen förtroendekris

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS