Grå vargarna är kopplade till det nationalistiska partiet MHP. På bilden till vänster syns folk göra Grå vargarnas tecken framför MHP:s partisymbol. Enligt forskaren Klas Grinell är organisationen känd för att använda sig av våld.
Grå vargarna är kopplade till det nationalistiska partiet MHP. På bilden till vänster syns folk göra Grå vargarnas tecken framför MHP:s partisymbol. Enligt forskaren Klas Grinell är organisationen känd för att använda sig av våld. Bild: TT/Privat

"Förknippas med mycket politiskt våld"

Centerpartisten Mikail Yüksel uteslöts ur partiet under onsdagen efter att han ska ha haft samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna. En organisation, som enligt forskaren Klas Grinell, inte drar sig för att använda våld för att nå sina mål.

ANNONS
|

Centerpartiet meddelade under onsdagen att man utesluter sin lokala toppkandidat på riksdagslistan i Göteborg, Mikail Yüksel. Skälet uppges vara att Yüksel tidigare har haft samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna.

GP har talat med Klas Grinell, som är docent på institutionen för litteratur, idéhistoria och religion på Göteborgs universitet och som tidigare har forskat och skrivit om Turkiets historia och politik. Enligt honom är Grå vargarna en organisation som brukar förknippas med politiskt våld.

– De är en organisation som är kopplad till det nationalistiska folkpartiet MHP. Grå vargarna brukar förknippas med mycket politiskt våld ända så långt tillbaka som till 1970-talet. De anklagas också ligga bakom hundratals mord och flertalet attentat mot vänsteraktivister, säger Klas Grinell.

ANNONS

Drar sig inte från att använda våld

Enligt Grinell är de att betrakta som högerextrema och ultranationalistiska.

– Ja, de måste man nog säga att de är, enligt en europeisk standard. De hyllar turken som individ, den turkiska nationen och nationens militarism och drar sig inte för att använda sig av våld för att nå sina mål.

Den turkiske presidenten Erdogan har också närmat sig Grå vargarnas syn på politik och de har i sin tur närmat sig Erdogan, enligt Grinell.

– Från början lydde det officiellt att Erdogan inte hade något med dem att göra men vi har sett tecken som visar på att de närmat sig varandra på senare år.

"Det är ganska allvarligt"

Under våren 2016 fick före detta bostadsminister Mehmet Kaplan avgå för att han firade ramadan med Ilhan Senturk, en företrädare som uppges ha kopplingar till Grå vargarna.

– Det är ganska allvarligt om svenska politiker uttrycker stöd eller liknande för dem. Man får som politiker vara noggrannare med vilka man figurerar med, avslutar Klas Grinell.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS