En högst ovälkommen förtroendekris

Historien kring Mikail Yüksel illustrerar hur lätt det kan vara att kuppa sig till en post i ett litet parti. För Centern i Göteborg innebär det en högst ovälkommen förtroendekris.

ANNONS
|

Centerpartiet i Göteborg har fört en tynande tillvaro de senaste åren. I fullmäktige har partiet inte ens varit representerat de senaste två mandatperioderna.

Däremot har partiet sedan 2014 haft en riksdagsledamot, som med alla objektiva mått mätt måste beskrivas som ganska framgångsrik.

Rikard Nordin är partiets talesperson i klimat- och energifrågor och han listades 2017 som en av de mest intressanta unga politikerna i landet av tidningen Fokus.

LÄS MER:Centern utesluter toppnamn i Göteborg

Att han petades ned från sin givna plats som nummer två på partiets riksdagslista – partiledaren Annie Lööf är av taktiska skäl etta – var minst sagt en skräll.

Så vad hade hänt?

ANNONS

Jag ställde några frågor om detta till den lokala ordföranden Emmyly Bönfors förra hösten då partiet fastställde sin lista. Personer med insyn beskrev mötet som en kupp. Emmyly Bönfors beskrev det på ett lite annan sätt: att partiet växt väldigt snabbt och att det delvis skett tack vare Mikail Yüksel, som varit skicklig på att rekrytera.

Inför det att Centerpartiet gjorde sin nystart för ett par år sedan och Emmyly Bönfors klev in som ordförande var medlemsskaran ett drygt hundratal. Flera av dem var till åren och inte särskilt aktiva.

C ett tacksamt mål

Utan att veta särskilt mycket om Mikail Yüksels bevekelsegrunder och agenda – han håller ju trots allt inte med om att han har kopplingar till Grå vargarna – så är det lätt att förstå att Centerpartiet i Göteborg vid den tiden var ett ganska tacksamt mål för den som snabbt ville ta sig fram i ett parti.

Med en bas av egna sympatisörer, som han själv lockat till partiet, fick han den åtråvärda platsen på listan. Trots att nomineringskommittén ville annorlunda: den hade placerat honom som tvåa på kommunlistan och ställt honom helt utanför riksdagslistan.

Men i Centern är det medlemmarna som bestämmer. Mikail Yüksel ville till riksdagen. Och han hade sin egen grupp av medlemmar som gjorde verklighet av saken.

ANNONS

Redan då hade partiet fått tips om att mannen som var på väg att göra raketkarriär i partiet hade kopplingar till Grå vargarna. GP har talat med en av de personer som lämnade uppgifter till partiet inför nomineringen. Det handlar bland annat om Yüksels far varit borgmästare i den turkiska staden Kulu, men också om hans eget agerande här i Sverige.

Partisekreteraren Michael Arthursson säger i dag att man inte hittade några belägg för anklagelserna. Uppgiftslämnaren menar att hen aldrig bemöttes med något större allvar.

Inte tillräcklig bakgrundskontroll

Vad som verkligen hände kan man säkert ha olika uppfattning om. Men faktum kvarstår: Centerpartiet gjorde inte en tillräckligt bra bakgrundskontroll av en ny kandidat.

Det var ju trots allt samröre med Grå vargarna som orsakade Mehmet Kaplans avgång, en händelse som drog ned Miljöpartiet i en djup kris. Att Centerpartiet inte lyckades komma vidare med uppgifterna då – och istället tvingas hantera frågan två veckor före valet – är inget annat än ett stort misslyckande.

Det höjer sannerligen inte trovärdigheten för ett – på det lokala planet – litet parti, med helt ny ledning, som försöker ta sig tillbaka till fullmäktige.

Och vad beträffar Mikail Yüksel, så kan han trots uteslutningen fortfarande ta sig till riksdagen. Valsedlarna är ju tryckta sedan länge. Så den här historien lär följa partiet fram till valdagen. Minst.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS