Matsvinnsbutiken Maträtt öppnar i vår sin tredje butik i Göteborg.
Matsvinnsbutiken Maträtt öppnar i vår sin tredje butik i Göteborg. Bild: Jenny Ingemarsson

Butiken Maträtt öppnar sin tredje butik i Göteborg

Matsvinnsbutiken Maträtt säljer billig mat till de som inte har råd att handla i vanliga mataffärer. Efter stor efterfrågan och flera samarbeten för att få in donerad mat slår dörrarna i vår upp för en butik på Wieselgrensplatsen.
– Vi ser ett stort behov på just Hisingen, säger Ida-Lina Frisell, verksamhetschef för MatRätt på Räddningmissionen.

ANNONS
|

För fyra år sedan öppnade Räddningsmissionen sin första Maträttsbutik i Göteborg. Konceptet är att de som tjänar 13 274 kronor eller mindre i månaden kan bli medlemmar och handla mat till låga priser.

Maten doneras av olika aktörer och är så kallat matsvinn.

– Det kan handla om varor med kort datum, eller att en kedja haft kampanj på en vara och gjort en överproduktion och donerar det som blir över. Eller skadade ytterförpackningar eller innehållsförteckningar som är fel, förklarar Ida-Lina Frisell, som är verksamhetschef för MatRätt på Räddningmissionen.

Ida-Lina Frisell är verksamhetschef på den sociala butiken MatRätt där man kan köpa livsmedel till lågpris, av skänkta varor.
Ida-Lina Frisell är verksamhetschef på den sociala butiken MatRätt där man kan köpa livsmedel till lågpris, av skänkta varor. Bild: Mia Höglund

Hon berättar att hon märkt av flera skillnader från när de öppnade sin första butik. Dels en ökad efterfrågan, men också en förändring bland vilka som handlar i butikerna.

ANNONS

– För fyra år sedan var det tydligt att det var personer som levde på garantiersättningar, men i dag är det en bredare målgrupp som har behov av att handla billigare. Det har skett en förändring i samhället och är till exempel betydligt fler barnfamiljer, fler ensamhushåll och pensionärer som handlar hos oss i dag.

I dag har kedjan 10 000 medlemmar, varav 8 000 handlar minst en gång i veckan. Men siffran ökar, enligt Ida-Lina Frisell.

– Det finns en siffra framtagen att 19% av befolkningen riskerar att hamna i fattigdom idag. Bara sett till inkomst så skulle 10% av Göteborgs befolkning kunna bli medlemmar hos oss.

Var kommer alla fattiga ifrån?

– Omvärldsläget spelar såklart en jättestor roll för den ekonomiska situationen. Men det som jag tycker är mer alarmerande är att en stor målgrupp som inte kvalificerar in som har en något högre inkomst än de drygt 13 000 som vi beviljar. Personer som faktiskt har en anställning, men inte klarar sig på sin lön.

På den sociala butiken MatRätt där man kan köpa livsmedel till lågpris, av skänkta varor. De vänder sig främst till kunder som inte har mer än  13 274 i inkomst, men även de som vill göra en god sak och bekämpa matsvinnet.
På den sociala butiken MatRätt där man kan köpa livsmedel till lågpris, av skänkta varor. De vänder sig främst till kunder som inte har mer än 13 274 i inkomst, men även de som vill göra en god sak och bekämpa matsvinnet. Bild: Mia Höglund

Planen är att den tredje butiken ska öppna på Wieselgrensplatsen i vår. Att det blir just Hisingen är ingen slump.

– Vi ser att vi har medlemmar från Hisingen som åker till våra andra butiker och handlar, men inte i lika stor utsträckning som vi vet att det finns behov av, säger Ida-Lina Frisell.

ANNONS

Hon flaggar också för att det kan bli fler butiker under 2024.

– Vi kommer att följa hur samhället utvecklas och sett till att vi öppnar vår tredje butik på fyra år så ser vi också att det finns ett behov framåt. Vi får många positiva reaktioner från våra kunder, men vi säger ofta att det är synd att vi behövs, men tur att vi finns.

LÄS MER:Butiken Maträtt riskerar att få brist på mat – vädjar om hjälp

LÄS MER:Rekordmånga söker sig till Maträtt i Angered

LÄS MER:Göteborgare har inte råd med mat – kyrkan larmar

ANNONS