I Göteborg finns det två butiker som säljer mat till de som inte har råd att handla i vanliga mataffärer. Men snart kan de ha brist på mat att sälja. Arkivbild.
I Göteborg finns det två butiker som säljer mat till de som inte har råd att handla i vanliga mataffärer. Men snart kan de ha brist på mat att sälja. Arkivbild. Bild: Jenny Ingemarsson

Butiken Maträtt riskerar att få brist på mat – vädjar om hjälp

Rekordmånga har matsvinnsbutiken Maträtt som sitt förstahandsval när de handlar mat, då de inte har råd att handla i vanliga mataffärer. Men snart riskerar Maträtt att inte ha nog med varor att sälja. Nu vädjar verksamhetschefen Ida-Lina Frisell Aasland till livsmedelsbranschen att skänka mer mat för att hjälpa dem som har det svårast.

ANNONS

Stigande priser på livsmedel, högre räntor och skenande elräkningar gör att de som redan har det jobbigt ekonomiskt får det ännu svårare att ha råd med det mest basala, som mat.

De som har 11 200 kronor eller mindre efter skatt att leva på kan bli medlemmar i Räddningsmissionens matbutik Maträtt. I de två butikerna i Rannebergen och på Flatås torg kan man köpa livsmedel till ett kraftigt reducerat pris.

Sedan i våras har trycket varit extra högt i butikerna, menar Ida-Lina Frisell Aasland, verksamhetschef på Maträtt. Antalet medlemmar har ökat i rekordfart och just nu söker cirka 70 personer om medlemskap varje dag.

ANNONS

– Vi har fått 6 000 nya medlemmar de senaste sex månaderna, mot 7 000 på två år tidigare. Det är en enorm ökning, säger Ida-Lina Frisell Aasland.

Ida-Lina Frisell, verksamhetschef på Maträtt har sett hur antalet medlemmar ökat enormt sedan i våras. Fortsätter de att öka i samma takt i höst, kommer maten inte räcka till, utan den skänkta maten måste fördubblas. Arkivbild.
Ida-Lina Frisell, verksamhetschef på Maträtt har sett hur antalet medlemmar ökat enormt sedan i våras. Fortsätter de att öka i samma takt i höst, kommer maten inte räcka till, utan den skänkta maten måste fördubblas. Arkivbild. Bild: Mia Höglund

Hon säger att målgruppen inte är likadan som innan. De som levt på en liten peng tidigare, som pensionärer och långtidsarbetslösa, men som ändå klarat sig har nu inga marginaler alls.

– De som lever på försörjningsstöd har alltid varit den stora gruppen, men nu kommer nya grupper som flyktingar från Ukraina, ensamstående föräldrar och personer med skuldsanering.

Ida-Lina Frisell Aasland säger att redan efter tre veckor med förhöjda priser såg de en ökning av medlemmar.

– Vi märker att de som har 14 000 – 15 000 kronor i månaden inte heller får pengarna att räcka till, men vi har inte livsmedel för att hjälpa alla, utan vi måste fokusera på dem som behöver det mest.

Behöver 50 ton livsmedel i januari

I dagsläget får Maträtt in 25 ton livsmedel i veckan till sina två butiker. De har livsmedel nu, men variationen är inte så stor som de önskar. Bland annat saknas protein, spannmål, frukt och grönsaker.

– Vi vill kunna erbjuda hälsosam mat till våra kunder.

Fortsätter medlemmarna att öka i samma takt i höst kommer de ha brist på mat att sälja redan i vinter.

ANNONS

– Vi kommer att behöva 50 ton livsmedel för att kunna erbjuda mat till våra kunder redan i januari.

Ida-Lina Frisell Aasland vädjar därför om mer mat från livsmedelsbranschen. Hon önskar också att de inte väntar på att Maträtt tar kontakt med dem, utan att de själva hör av sig, så att de kan inleda samtal och tillsammans hjälpa dem som behöver det.

– Vi önskar att man bidrar med det man kan. Man binder inte upp sig på något sätt bara för att man tar kontakt med oss.

Vad tänker du om framtiden om priserna på mat fortsätter att öka?

– Jag tänker att vi måste rusta oss för att kunna möta den förväntan som finns hos våra kunder. Från att vi varit ett komplement – till att vara ett förstahandsval för dem.

Ida-Lina Frisell Aasland menar att de ser att det finns ett fortsatt behov för stöd, vilket kan ge en möjlighet till ytterligare en butik.

– Men för att kunna göra det måste vi vara fler som gör det tillsammans.

LÄS MER:Rekordmånga söker sig till Maträtt i Angered

LÄS MER:Göteborgare har inte råd med mat – kyrkan larmar

LÄS MER:Stadsmissionen samlar in vinterkläder

LÄS MER:Räddningsmissionen vill öppna matbutik med matsvinn

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS