Jonas Attenius (S) fick inte igenom sin budget under torsdagens budgetdebatt. Beslutet sköts på framtiden.
Jonas Attenius (S) fick inte igenom sin budget under torsdagens budgetdebatt. Beslutet sköts på framtiden. Bild: Mia Höglund

Budgetdebatten sköts upp för att reda ut ”trixande”

Budgetdiskussionerna tog slut redan efter några timmar. De rödgröna partiernas förslag skickades tillbaka på återremiss, eftersom oppositionspartierna menar att det nya styret trixat för att runda majoriteten fullmäktige.
– Att ni kan med! Vad håller ni på med? säger Demokraternas Martin Wannholt.

ANNONS
|

På torsdagen skulle budgeten för Göteborgs stad ha klubbats av kommunfullmäktige. Men redan efter den inledande debatten mellan gruppledarna tog det stopp.

Budgeten remitterades tillbaka till kommunstyrelsen. Beslut om ramarna för 2023 kommer nu tidigast i nästa vecka, då kommunfullmäktige samlas på nytt.

Som GP tidigare berättat menar oppositionspartierna M, D, L och KD att delar av budgeten strider mot kommunallagen. Det partierna vänder sig mot är en skrivning som handlar om att ge kommunstyrelsen makten att fatta beslut om lånetak för bolagen, att fatta beslut om tilläggsbudget och att justeringar i fullmäktiges budget.

”Ett trixande”

I sitt anförande sa kommunstyrelsens avgående ordförande Axel Josefson (M) att alliansen under den gångna mandatperioden, som skakades av en pandemi, varit måna om att fatta viktiga beslut i bred majoritet.

ANNONS

– Nu vill vänsterpartierna avgöra principiellt viktiga beslut till kommunstyrelsen. Och så kommer de med hastigt ihopskrivna ändringar mindre än 24 timmar före beslut ska fattas. Det är ett trixande med den kommunala demokratin, säger han.

Demokraternas Martin Wannholt riktade sig direkt till Socialdemokraternas gruppledare och konstaterade att hans parti av hävd varit noga med att hitta breda lösningar i dåliga tider.

– Du tar inte ansvar, Attenius. Du sätter dig i minoritet med extrema partier. Det finns inget mandat för detta och det är därför ni försökt trixa i budgeten. Att ni kan med! Vad håller ni på med? säger han.

Ändringarna ett problem

De rödgröna höll inte med och argumenterade för att bara enstaka ord skiljer mellan de rödgrönas yrkande och oppositionens eget. Elisabet Lann (KD) lyfte att ett problem var att det funnits flera olika varianter av det rödgröna yrkandet – och att det till en början fanns ett med helt oacceptabla skrivningar som sedan mildrats. Något som är ett problem i sig, menar hon.

– Ni ändrar ju hela tiden. Vi har sett åtminstone tre versioner nu. Ni justerar ju just för att ni vill hitta omvägar. Därför måste detta redas ut.

Daniel Bernmar (V) tyckte att oppositionen gjorde en stor sak av ett problem som inte längre existerar.

ANNONS

– Ni ska alltså förhala budgetprocessen på något som inte längre finns och något som aldrig funnits. Bristen har rättats. Om vi tagit det samtalet tidigare så hade det här aldrig behövt hända.

LÄS MER:Axel Josefson vald till gruppledare efter lottning

LÄS MER:Så kan pengarna fördelas nästa år

ANNONS