Så kan pengarna fördelas nästa år

Sänkt pris i kollektivtrafiken, förbud för bensin- och dieselbilar i innerstaden och stopp för ombildningar av hyresrätter ställs mot valfrihet inom äldreomsorgen och fler småhus när politikerna ska klubba budgeten för nästa år.

ANNONS
|

På torsdagen debatterade politikerna i kommunfullmäktige budgeten. Det nya rödgröna styret, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, har 40 av fullmäktiges 81 mandat, men genom en valteknisk samverkan med Centerpartiet kommer styrets budget gå igenom om inget oväntat händer.

De höjer nämndernas ramar med sex procent.

– Vi sätter nu punkt för ett par mörka blå år som varit. Välfärden har under flera år tvingats till nedskärningar samtidigt som skattepengar lagts på hög. Joakim von Anka-politiken slängs på sophögen, sa Daniel Bernmar, kommunalråd (V) när de rödgröna presenterade sin budget.

De rödgröna vill se en utsläppsfri innerstad, där bensin- och dieselbilar förbjuds. De vill också se lägre biljettpriser i kollektivtrafiken, och färre bilparkeringar i den centrum.

ANNONS

”Tillbaka till DDR”

M, L och KD har sedan Centerpartiet lämnade alliansens inlett ett budgetsamarbete med Demokraterna. Oppositionspartierna har i kronor och ören lagt sig ganska nära de rödgröna – men de riktar skarp kritik mot den nya styret för flera av de uppdrag som bakats in i budgeten.

Det handlar bland annat om att lagen om valfrihet i hemtjänsten ska skrotas och att det blir stopp för ombildningar av allmännyttans hyresrätter.

– Göteborgarnas valfrihet försämras, säger Axel Josefson (M).

På partiets Instagramkonto tar man det resonemanget ett steg längre. Där är budskapet att den rödgröna budgeten skulle innebära: ”Tillbaka till DDR-Göteborg”.

Partierna håller också kvar vid målet om att inte ha några särskilt utsatta områden i Göteborg år 2025. De har därmed ett skarpare mål än de rödgröna.

Men för att få igenom budgeten skulle M, D, L och KD behöva ha både SD och C med sig.

Flyktingpaus

Sverigedemokraterna lägger fram en egen budget. Partiet lägger mer än de rödgröna på kulturnämnden, men mindre på socialnämnderna.

Partiet vill se en flyktingpaus och en folkomröstning om att säga upp avtalen med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande. De vill även ha ett återvandringskansli i Göteborg och stopp för tillfälliga modulhus för nyanlända.

ANNONS
Jörgen Fogelklou (SD), kommunalråd och ledamot i kulturnämnden i Göteborg
Jörgen Fogelklou (SD), kommunalråd och ledamot i kulturnämnden i Göteborg Bild: Anders Ylander

Partiet vill också införa ett lokalt tiggeriförbud, förskoleplikt från tre år för barn i utsatta områden och spara in på modersmålsundervisning och SFI.

Sågar de andra

Även Centerpartiet lägger fram en egen budget, efter att förhandlingarna med de rödgröna kraschade. Nu riktar partiets gruppledare Emmyly Bönfors en känga åt både höger och vänster.

Partiet ligger relativt nära de rödgröna när det handlar om trafiken, och vill exempelvis se sänkt bashastighet och en utsläppsfri zon.

Vad gäller valfriheten inom hemtjänsten är dock ingången en annan.

– Vänstern vill inte bara belåna framtidens invånare, utan också ta bort valfriheten i hemtjänsten, säger Bönfors.

Partiet höjer ramarna till välfärdsnämnderna med 4,5 procent och 4 procent för övriga nämnder, vilket är lägre än partierna till vänster och höger.

Emmyly Bönfors säger att det gäller att ta ansvar för ekonomin, både nu och i framtiden, så att man inte skuldbelägger framtidens göteborgare. Hon kritiserar båda politiska blocken.

– De andra har rena glädjekalkyler, där man tar av våra gemensamma reserver vi byggt upp, och tar ut pengar från bolagen som gör att bolagen får belåna sig. Jag tappar nästan hakan över att Axel Josefson lägger fram en sån här budget.

Kan skjutas upp

Bara dagar innan budgetdebatten gick dock högeroppositionen ut och hotade med att stoppa de rödgrönas budget från att läggas fram, eftersom den enligt dem bryter mot kommunallagen.

ANNONS

Om det blir så kommer beslutet om budgeten att skjutas på framtiden.

LÄS MER:Göteborgs skolor kan tvingas skära ned

LÄS MER:Så blir de rödgrönas politik i Göteborg

LÄS MER:Hemliga spelet bakom maktskiftet i Göteborg

LÄS MER:Axel Josefson vald till gruppledare efter lottning

LÄS MER:Här är de rödgröna som ska styra Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS