Moderaternas gruppledare Axel Josefson menar att de rödgröna partiernas budget strider mot kommunallagen.
Moderaternas gruppledare Axel Josefson menar att de rödgröna partiernas budget strider mot kommunallagen. Bild: Anna Edlund

Josefson: ”Den rödgröna budgeten strider mot lagen”

De rödgröna budgeten strider mot kommunallagen – det menar oppositionspartierna M, L, KD och D som hotar med att stoppa budgeten från att läggas fram på torsdag.
– De försöker runda kommunfullmäktige och utnyttja sin falska majoritet i kommunstyrelsen, säger Axel Josefson, kommunalråd (M).
De rödgröna avvisar kritiken och tänker gå fram med budgeten ändå på torsdag.

ANNONS
|

I förra veckan presenterade de rödgröna partierna som ska ta över styret i Göteborg sin budget för 2023. Planen är att budgeten ska antas av kommunfullmäktige på torsdag, då hela dagen och hela kvällen är avsatt för budgetdebatt.

Men oppositionspartierna menar att budgeten strider mot kommunallagen. Om den läggs fram i nuvarande skick så kommer de att återremittera den, skriver de i ett pressmeddelande.

”Omöjligt att planera”

Axel Josefson säger att det är två stora brister i den rödgröna budgeten som gör att oppositionspartierna tvingas agera. Dels handlar det om att budgeten saknar treåriga kommunbidragsramar för de kommunala nämnderna, så att nämnderna inte vet vad de har att röra sig med under kommande år.

ANNONS

– Det här är man skyldig att ha med, utan det blir ju helt omöjligt för nämnderna att planera verksamheten framåt.

Den riktigt stora bristen enligt oppositionspartierna är att de rödgröna föreslår att kommunfullmäktige ska tillåta kommunstyrelsen att besluta om kommunala kompletteringsbudgetar, justeringar av fullmäktiges budget samt förändringar av lånetaket för stadens bolag.

– Det här strider mot kommunallagen. Kommunstyrelsen har inte rätt att omfördela kommunens ekonomi. Inte minst utifrån det parlamentariska läge vi har är det viktigt att vi håller på det, säger Axel Josefson.

”Försöker runda fullmäktige”

Menar du att de gör så här för att de har majoritet i kommunstyrelsen – men inte i kommunfullmäktige?

– Ja, det är väl självklart att de försöker runda kommunfullmäktige och utnyttja sin falska majoritet i kommunstyrelsen.

Eftersom en återremiss bara behöver stöd av en tredjedel av fullmäktigeförsamlingen, så kommer de få sin vilja igenom – och i så fall skjuts budgetbeslutet på framtiden.

Drar ni tillbaka hotet om de rödgröna ändrar budgeten före torsdag?

– Vi får fundera på det. Det beror på hur de formulerar det.

Bernmar avfärdar kritiken

Vänsterpartiets gruppledare Daniel Bernmar kallar oppositionspartiernas utspel om budgeten för ”trams”. Han säger att de treåriga ramarna för nämnderna är ett nytt påfund som inte fanns med i budgeten före 2021. Allianspartierna har alltså själva tidigare lagt fram budgetar där det inte fanns med.

ANNONS

Och att kommunstyrelsen godkänner tilläggsbudgetar är ett mönster som funnits i Göteborgs stad i vart fall det senaste decenniet, säger Daniel Bernmar.

– Så har vi alltid gjort och kommunallagen är överhuvudtaget inte skriven på ett sätt som skulle göra det otillåtet.

Lägger fram budgeten

Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius (S) säger att de kommer att lägga fram budgetförslaget på torsdag.

– Det är anmärkningsvärt. Ska man välta omkull hela budgeten för rikets andra stad mitt i en krigsvinter med stigande inflation? Då borde man åtminstone ha ett alternativ, men det har man inte i fullmäktige, säger han.

Hur ser du på kritiken att ni utnyttjar en falsk majoritet i kommunstyrelsen för att kunna göra tilläggsbudgetar?

– Fullmäktige kan delegera olika frågor till kommunstyrelsen. Här gör vi det på några ställen. Det är inga konstigheter.

Men oppositionen står fast i sin kritik. Axel Darvik (L) säger att går de rödgröna för långt i vad de vill delegera till kommunstyrelsen, längre än vad alliansen gjorde.

– Deras skrivningar strider mot kommunallagen. Det har stämt av med juristerna hos Sveriges kommuner och regioner.

ANNONS