Bristen på sjuksköterskor inom äldreomsorgen i Göteborg är stor. Minst 20 fattas under semesterperioden.
Bristen på sjuksköterskor inom äldreomsorgen i Göteborg är stor. Minst 20 fattas under semesterperioden. Bild: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Brist på sjuksköterskor i Göteborg – erbjuds extra ersättning

När snart en tredjedel av semesterperioden har gått har Göteborg stad fortfarande stor brist på sjuksköterskor inom äldreomsorgen. Minst 20 fattas. Situationen beskrivs som sårbar och osäker och den sköterska som är beredd att flytta en semestervecka erbjuds 10 000 kronor i ersättning, en summa facket tycker är för låg.

ANNONS
|

Varje år är det ett ständigt pusslande för att få ihop semesterscheman inom omsorgen i Göteborg. Men i år gör coronapandemin det värre än någonsin.

Störst är bristen på sjuksköterskor inom vård- och omsorgsboenden. Konkurrensen om vikarierna är stenhård – det finns helt enkelt inte tillräckligt många.

– Tidigare år har vi haft pensionerade sköterskor som gått in under semesterperioden – men de drar sig nu under pandemin, vilket är ett stort avbräck för verksamheten, säger Ingegärd Ljungqvist, områdeschef för hälso- och sjukvård i Askim-Frölunda-Högsbo.

LÄS MER:Pensionären som räddar sköterskornas semester

”Läget är jättebesvärligt”

Inte heller bemanningsföretagen kan bidra med med fler sköterskor och när juli månad närmar sig finns fortfarande flera luckor i schemat.

ANNONS

– Läget är jättebesvärligt. Semestervilan är viktig, inte minst efter den tuffa vår som varit, och som det ser ut nu ska alla få sin begärda ledighet. Men vakanserna kvarstår och vi kan inte lösa dem utan att ta till övertid i form av extrapass och genom förändringar i organisationen, säger Ingegärd Ljungqvist.

LÄS MER:Sjuksköterskor på Sahlgrenska varnar för att pandemin är långt ifrån över

Hennes kollegor runt om i Göteborg vittnar om liknande scenarion där man hela tiden ligger på gränsen och där sårbarheten hela tiden hänger över verksamheten.

”Vill inte behöva kalla in någon”

Inger Börmark, sektorchef för äldreomsorgen i östra Göteborg, säger att semesterpusslet bygger på att grundplanen håller och att inget oväntat inträffar – som att personalen blir sjuk eller att pandemin tar fart igen.

– Vi hoppas verkligen att inte behöva hamna i ett läge då vi tvingas kalla in någon extra eller be någon att avbryta sin semester, säger hon.

Den sköterska som flyttar en semestervecka erbjuds 10 000 kronor. För lågt tycker facket.
Den sköterska som flyttar en semestervecka erbjuds 10 000 kronor. För lågt tycker facket. Bild: Christina Blom

I en rapport till Socialstyrelsen för en vecka sedan summerar stadsledningskontoret läget med att till tillgången på vikarier inom omsorgen är god – utom när det gäller sjuksköterskor. Där är bristen stor, skriver man.

Under våren fanns minst 30 vakanser i stadsdelarna.

På torsdagen var det fortfarande oklart hur många sköterskor som fattas – enligt Camilla Rehnman på stadsledningskontoret är det cirka 20 sköterskor som saknas i de olika stadsdelarna för att grundschemat ska gå ihop.

ANNONS

Kan få 30 000 extra

Ett sätt att få fler sköterskor under den tid då flesta vill vara lediga är att erbjuda 10 000 kronor extra om den anställde är beredd att flytta en planerad semestervecka under perioden juni till och med augusti, dock max tre veckor vilket gör att det finns utrymme för 30 000 kronor extra.

– Det är en av de möjligheter vi har nu när vi hela tiden ligger på gränsen. Läget är sårbart och vi jobbar hela tiden med att försöka rekrytera fler sköterskor, säger Catarina Blomberg, förhandlingschef, HR, vid stadsledningskontoret.

LÄS MER:Kommunanställda larmar: Så kan smittan spridas bland de äldre

Hur många som nappat på erbjudandet är oklart. Summan har höjts med 500 kronor jämfört med i fjol – men från fackligt håll riktas kritik mot beloppet.

”Att släppa en vecka är en stor uppoffring”

– Jag kan tycka att det är i minsta laget, den borde vara högre. Att släppa en vecka under sommaren då kanske resten av familjen är ledig är en ganska stor uppoffring. Dessutom är det väldigt viktigt att personalen får en ordentligt vila – våren med coronasmittan inom våra äldreboenden har slitit på många sätt, både psykiskt och fysiskt, säger Anne Häggendal, förtroendevald för Vårdförbundet i Göteborg stad.

Hon menar att även den långa ovissheten, om man ska få önskad semester eller inte, har varit jobbig.

ANNONS

– Beskeden har kommit sent och i flera fall är det fortfarande ovisst. Från flera håll bland våra medlemmar hör jag en oro för att man ska kallas in under sin semester. Det finns helt klart en osäkerhet i hela vikariesituationen när det gäller sköterskorna, betonar hon.

LÄS MER:Partille drar ner på äldreomsorgen – Personalen: "Helt galet"

ANNONS