Berguv dök upp i Vasastan – nu har den stora ugglan dött

Berguven som lockade många nyfikna till Vasastan har somnat in, förmodligen har den blivit påkörd av ett fordon och fått skador av olyckan.
– "Lilleman" har avlidit, säger Sofie Jonsson på Fågelcentralen där den stora ugglan undersöktes.

ANNONS
|

Förra veckan upptäcktes berguven för första gången på en balkong i Vasastan. Den lockade många nyfikna till området som ville ta sig en titt på den. Berguven verkade helt orädd för alla nyfikna.

Djurambulansen försökte på torsdagen att fånga in den, men de lyckades inte, men tidigt på fredagen gick det bättre. Den fångades in och fördes till Fågelcentralen för undersökning, då det fanns misstankar om att den inte mådde bra på grund av sitt beteende.

Tommy Järås på Fågelcentralen sa så här till GP i fredags:

– Den har nog fått en smäll av en bil, gissar jag. Den har en lös stjärt och kan inte styra den. Stjärtfjädrarna är nerslitna. Troligen har den någon form av ryggmärgsskada. Annars är den pigg, om än lite mager. Vingarna är hela.

ANNONS

Men tyvärr gick inte berguven att rädda.

Många tog sig till Vasastan för att titta på berguven.
Många tog sig till Vasastan för att titta på berguven. Bild: Anders Ylander

– "Lilleman" har avlidit, han dog senare på kvällen när han kom in, han bara somnade in. Hade varit roligare att få släppa släppa ut den, säger Sofie Jonsson på Fågelcentralen.

Hon säger att de tror att den kan ha blivit påkörd av något fordon, då den uppvisade sådana skador.

– De sitter ju på vägen och äter, så sitter man och mumsar på något så kanske man inte har koll på att det kommer en bil. Det går inte att se om den hade inre skador.

LÄS MER:Världens största uggla lockar besökare till Vasastan i Göteborg

LÄS MER:Världens största uggla på balkong i Vasastan

LÄS MER:Berguven infångad för hälsoundersökning

LÄS MER:Se berguven äta råtta utanför Saras fönster: "Ashäftigt"

ANNONS