Berguven infångad för hälsoundersökning

Berguven som har visat upp sig i Vasastan de senaste dagarna kan ha blivit påkörd av en bil. Under fredagsmorgonen har man fångat in den för en undersökning.
– Troligen har den någon form av ryggmärgsskada. Annars är den pigg, om än lite mager, säger Tommy Järås på Fågelcentralen.

ANNONS
|

Under veckan har nyfikna göteborgare samlats för att beskåda berguven i Vasastan. Många har tagit chansen att ta bilder när man har kunnat komma ovanligt nära ugglan, som är världens största. Men samtidigt har experter oroat sig för fågelns välmående.

Under torsdagen var personal från Svenska Djurambulansen på plats för att fånga in den, utan framgång. När de tidigt under fredagsmorgonen gjorde ett nytt försök lyckades de bättre.

– Den är infångad och befinner sig nu på Fågelcentralen i Kungälv där de håller på att undersöka den, säger Camilla Larsson från Svenska Djurambulansen.

Tommy Järås på Fågelcentralen berättar att de håller på att titta på berguven – som sannolikt är en ettårig hane.

ANNONS

– Den har nog fått en smäll av en bil, gissar jag. Den har en lös stjärt och kan inte styra den. Stjärtfjädrarna är nerslitna. Troligen har den någon form av ryggmärgsskada. Annars är den pigg, om än lite mager. Vingarna är hela.

– Vad som gäller nu är att försöka få igång den. Vi kommer ge den vätska i ett antal timmar och försöka få i den lite mat och se om den kan äta. Det är nog det som vi kan göra. Det är möjligt att man ska röntga och se, men jag tror inte att man kommer se så mycket mer.

Hur länge blir den kvar hos er?

– Det är veckor det rör sig om, säger Tommy Järås och berättar att de troligen släpper ut berguven någonstans på Hisingen om den tillfrisknar.

LÄS MER:Världens största uggla på balkong i Vasastan

Kan komma tillbaka

Men det är inte säkert att man sett det sista av ugglan i Vasastan.

– Det kan jag inte säga. Det är mycket möjligt att den söker sig tillbaka. Det finns gott om mat i stan.

Finns det risk att den inte överlever?

– Det kan vi inte utesluta. Vi vet inte om den har andra inre skador. Vi hoppas att den sätter igång att äta, annars tynar den bort.

ANNONS

Avlivar ni den om den inte tillfrisknar?

– Antingen avlivas den, eller så dör den och hamnar på museum. Det här kallas för statens vilt. Då är man skyldig att lämna den till antingen Naturhistoriska museet i Göteborg eller Stockholm.

LÄS MER:Världens största uggla lockar besökare till Vasastan i Göteborg

Det var i tisdags som ett större antal människor uppmärksammade att en berguv befann sig fullt synlig i Vasastan. Den har rört sig kring Götabergsgatan och Parkgatan. Enligt vissa boende ska den ha rört sig i området sedan helgen.

ANNONS