Världens största uggla på balkong i Vasastan

När kollegorna kom till jobbet i Vasastan under tisdagsmorgonen möttes de av en stor överraskning – en berguv satt ute på balkongen och iakttog dem lugnt.
– Det är väldigt fascinerande att se en stor och mäktig uggla på nära håll, säger Helena Jirenfelt.

ANNONS
|

Flera personer har under tisdagen reagerat på en ovanlig gäst mitt i centrala Göteborg. På en balkong i Vasastan har en berguv suttit och vilat sedan i morse.

Helena Jirenfelt har sett den från första parkett hela dagen från sin arbetsplats.

LÄS MER:Världens största uggla lockar besökare till Vasastan i Göteborg

– Vi upptäckte den i morse. Först trodde en kollega att det var en sådan där modell som är till för att skrämma andra fåglar, men när en annan kollega gick ut på balkongen för att ta en cigg upptäckte han att det var en riktig uggla.

Vad hände?

– Fågeln tittade bara till, men kollegan blev lite förskräckt.

ANNONS

Den har inte rört sig nämnvärt på hela dagen, berättar hon på eftermiddagen.

– Den sitter kvar ännu och vilar. Den blundar en del. Jag antar att den kopplar av, men jag kan inte så mycket om ugglor.

– Det är väldigt fascinerande att se en stor och mäktig uggla på nära håll. Man bär med sig en mäktig känsla av att möta ett vilt djur i stan. Det känns väldigt speciellt.

Hur mycket jobb har ni fått gjort på kontoret i dag?

– Vi har försökt jobba lite, men med jämna mellanrum har vi tittat och fotat den från fönstret hela dagen. Men vi vill inte skrämma iväg den.

Världens största uggla

Niklas Aronsson, redaktör för tidningen Vår Fågelvärld, berättar att berguvar ofta befinner sig i och omkring städerna där det går att hitta mat – mindre fåglar och råttor – på ett ganska enkelt sätt. Han påminner om att det för några år sedan fanns ett par som häckade under Nya Ullevis läktartak.

– I och kring Göteborg finns det ett par berguvsrevir. Det är troligt att det är därifrån den här fågeln kommer.

Berguvar är nattdjur som vilar på dagarna och jagar om natten.

ANNONS

– De är en klippfågel som häckar på klippstup. Höghus blir som en klippa för dem. Den har sökt dagkvist som man kallar det på den här platsen. Nu på dagen är de inte så sugna på att flyga omkring.

– De har heller inte så mycket fiender förutom människor. De är en av de absolut tuffaste fåglarna som vi har. Den ger sig utan problem på andra rovfåglar och dödar dem. Det är otroligt kraftfulla fåglar. Det är världens största uggla och är väldigt tung och muskulös, säger han.

Om den känner sig störd flyger den bara iväg. Med största säkerhet är den borta när nästa arbetsdag startar, säger Niklas Aronsson som tycker att man ska värdesätta tillfället att betrakta fågeln på nära håll.

– Man ska absolut observera fågeln och njuta av den naturupplevelse man får av att vilda djur utnyttjar människans resurser på olika sätt. Det är otroligt häftigt.

LÄS MER:Berguv dök upp i Vasastan – nu har den stora ugglan dött

FAKTA: Berguv

Latinskt namn: Bubo bubo

Vikt: 2-4 kg

Längd: 59–73 cm

Vingbredd: 138-170 cm

Könsmognad: Troligtvis vid 3-4 års ålder

Parningstid: Slutet av februari till början av september

Dräktighetstid: 1 månad

Antal ungar: 2-3

Medellivslängd: 20 år

Äter: Små gnagare, större gnagare och fåglar bland annat

Utbredning i Sverige: Större delen av Sverige utom längst i norr

Källa: Skansen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS