Amanda Moslemis Pomeranian Simba har behövt operera bort ena ögat efter en attack av en annan hund. Nu uppmanar hon andra att hålla koll på sina hundar i Slottsskogen.
Amanda Moslemis Pomeranian Simba har behövt operera bort ena ögat efter en attack av en annan hund. Nu uppmanar hon andra att hålla koll på sina hundar i Slottsskogen. Bild: Foto: Privat

Amandas hund blev halvblind efter bett – nu vill hon varna andra

När Amanda Moslemi, 27, rastade sin hund Simba i rastgården vid Azaleadalen blev den attackerad av en annan hund. Efter bråket märkte hon att Simbas ena öga blivit sönderbitet.
Nu uppmanar hon andra hundägare att ha bättre koll.
– Jag kan absolut klandra mig själv att jag släpper lös min hund, men jag kan inte hålla koll på andras hundar hela tiden.

ANNONS
|

För Amanda Moslemi, som bor i Linné, är rastgården för mindre hundar i Slottsskogen ett vanligt stopp när hon promenerar med sina två pomeranians Simba och Nino. När hon var där förra veckan blev Simba attackerad av en annan större hund, berättar hon.

– Jag försökte lyfta bort den större och tyngre hunden och lyckades till slut kasta bort den. Men då hade hunden redan tagit ett bett på Simba och punkterat hans öga. Jag har aldrig hört honom skrika på det sättet, säger Amanda Moslemi.

Vädjade till ägaren

I samband med tumultet på rastgården påstår Moslemi att hon bad ägaren till den attackerande hunden att hjälpa till och koppla sin hund – men att ägaren inte ingripit tillräckligt fort.

ANNONS

– Att jag ibland kan behöva ha bättre koll köper jag, men det är samtidigt inte mitt fel när en annan hund oprovocerat attackerar mina.

När GP pratar med ägaren till den attackerande hunden är han bedrövad över den tragiska händelsen och den skadade hunden

– Då detta hände, precis bakom ett bord med tillhörande bänkar, såg jag inte direkt vad som hände. Men så fort jag förstod vad det var frågan om ingrep jag och tog tag i min hund och höll fast honom.

Senare på eftermiddagen fick han ett telefonsamtal från Amanda och hennes pappa, då de var på djursjukhuset.

– Vi bytte lugnt och sakligt försäkrings- och andra uppgifter med varandra. Mitt försäkringsbolag har redan fattat beslut om ersättning.

Amanda Moslemi skrev om händelsen på sociala medier för att varna andra och söka vittnen till attacken. Då berättade flera personer att de har varit med om liknande händelser, med en liknande attackerande hund.

– Jag har regelbundet gått till den här rastgården i drygt ett halvår och det har hänt att min hund morrat och bråkat med andra hundar tidigare, det är inte ovanligt att hundar gör det. Jag har vid dessa tillfällen gått in och hindrat att det fortsatt. Min hund har aldrig varit våldsam och skadat någon annan hund tidigare, säger ägaren till hunden.

ANNONS

Hundexperten: Bästa är att aldrig släppa lös sin hund

Enligt hundcoachen Fredrik Steen är det bäst att aldrig släppa lös sin hund bland andra hundar, även om det kan kännas oschysst.

– De flesta bett mellan två hundar inträffar faktiskt i situationer där ägarna har kommit överens om att hundarna ska få hälsa på varandra, vilket man ändå accepterar när man släpper lös sin hund i en rastgård.

Även om din hund är världens snällaste och aldrig har bitits tidigare går det inte att utesluta, menar Fredrik Steen.

– Lagen är, och här får jag säga tyvärr, ganska kristallklar. Var och en är skyldig för det ens egen hund gör. Om du har en argsint chihuahua som hoppar på min jättesnälla schäfer som hugger till för att försvara sig, då är jag ansvarig, även om det var i självförsvar och om det är utom min kontroll. Det kallas strikt hundägaransvar.

Fredrik Steen arbetar som hundcoach och medverkar med jämna mellanrum i TV4s morgonsoffan där han ger sina tips till hundägare.
Fredrik Steen arbetar som hundcoach och medverkar med jämna mellanrum i TV4s morgonsoffan där han ger sina tips till hundägare. Bild: Andreas Lundberg

På grund av rådande lagstiftning släpper Fredrik Steen själv aldrig lös sina hundar bland andras.

– Även om jag känner mina hundar vill jag inte utsätta dem, andras hundar eller andra ägare för en sådan situation. Jag vet flera händelser där väldigt goda vänner sagt upp vänskapen för att deras hundar skadat varandra och inte kommit överens efteråt.

ANNONS

LÄS MER:Så håller du hunden frisk och duckar dyra veterinärbesök

LÄS MER:Så kan djurägare förbereda sig för kris och krig

ANNONS